S-au descoperit plante care se hrănesc cu metalele din pământ

Cercetările au scos la lumină o superputere a naturii în lupta împotriva condițiilor nefavorabile de mediu, multe dintre ele fiind cauzate de intervenția omului. Acestea sunt plantele care se hrănesc cu metalele din pământ.

Oamenii de știință au descoperit o categorie de plante cu o abilitate cu totul specială, aceea de a consuma compuși care contaminează solul și ar trebui, de fapt, să le distrugă.

Un astfel de exemplu este „arborele cu rășină de metal” – Pycnandra acuminata – ce crește în pădurile din Noua Caledonie, arhipelag situat în vestul Oceanului Pacific. În primele studii făcute asupra sa cercetătorii au descoperit că rășina albăstruie spre verde secretată de Pycnandra acuminata conține nichel.  „Pycnandra acuminata este un arbore tropical mare (de până la 20 de metri înălţime), care poate fi găsit în pădurile tropicale din Noua Caledonie. Ca subiect de testare, este o provocare pentru că acest arbore creşte foarte încet şi este nevoie de decenii pentru a produce flori şi seminţe. Este o specie ameninţată de despăduriri ca urmare a activităţilor miniere şi a incendiilor”, a explicat Antony van der Ent, şeful unei echipe de cercetători de la Universitatea din Queensland, potrivit BBC.

O descoperire similară a fost făcută și în Filipine. Acolo, oamenii de știință au descris o plantă care are capacitatea de a consuma concentrații mari de metal, fără să îi fie afectată în mod negativ dezvoltarea: Rinorea niccolifera.

Profesorul Edwino Fernando, de la Universitatea din Filipine, a fost cel care a coordonat un studiu ce a stabilit că Rinorea niccolifera absoarbe, prin rădăcini, o cantitate de o mie de ori mai marea de nichel în comparație cu alte plante.

„Noua specie a fost descoperită în partea de vest a insulei Luzon, din Filipine, o zonă cunoscută pentru solul bogat în metale grele”, se arată în comunicatul de presa dat de Edwino Fernando, Marilyn Quimado si echipa lor de cercetare.

Plantele care se hrănesc cu metalele din pământ se numesc plante hiperacumulatoare. Acestea pot fi folosite în bioremedierea solurilor contaminate cu metale grele.

Vizualizări: 3,056

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: