Alegeri în SUA. Cu cine se bate Trump pentru nominalizare

Cinci candidați republicani încearcă să îl înfrunte pe fostul președinte american Donald Trump pentru nominalizarea candidatului Partidului Republican în cursa prezidențială din noiembrie 2024, un scrutin în care democratul Joe Biden candidează pentru realegere, relatează Reuters, citat de profit.ro.

Trump se confruntă cu acuzații în patru dosare penale separate - fără precedent pentru un fost președinte american -, dar a valorificat necazurile sale judiciare pentru a-și spori popularitatea în rândul republicanilor și pentru a strânge fonduri, contribuind la transformarea sa în liderul republican cotat cu 61%  din voturi, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos. În vârstă de 77 de ani, Trump a calificat acuzațiile drept o vânătoare de vrăjitoare politică, pentru a-i zădărnici încercarea de a obține un al doilea mandat de patru ani, o afirmație pe care Departamentul de Justiție a negat-o.

Fostă guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoare a lui Trump la Națiunile Unite, Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, a pus accentul pe relativa sa tinerețe în comparație cu Biden, care are 81 de ani, și cu Trump, 77 de ani, precum și pe trecutul său ca fiică de imigranți indieni.

Guvernatorul Floridei s-a poziționat la dreapta lui Trump în mai multe probleme sociale cheie, cum ar fi avortul, dar campania sa a avut dificultăți în a câștiga tracțiune și rămâne la 50 de puncte procentuale în spatele fostului președinte în sondajul Reuters/Ipsos din decembrie, cu 11%.

Fost investitor și director în domeniul biotehnologiei, Ramaswamy, în vârstă de 38 de ani, a înființat o companie în 2022 pentru a face presiuni asupra firmelor să renunțe la inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă. Outsiderul politic a stârnit discuții la nivel local ca o potențială alternativă la Trump, dar nu a reușit să câștige tracțiune cu doar 7% sprijin în sondajul Reuters/Ipsos.

Chris Christie, în vârstă de 61 de ani, a consiliat campania din 2020 a lui Trump pentru Casa Albă, dar a devenit un critic vocal al fostului președinte după atacul din 6 ianuarie și și-a intensificat atacurile verbale pe măsură ce Trump s-a confruntat cu un număr tot mai mare de acuzații penale.

Fostul guvernator al statului Arkansas și-a lansat candidatura la Casa Albă în aprilie cu un apel către Trump să se dea la o parte din cursa prezidențială și să răspundă primei sale inculpări.

Vizualizări: 3,015

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: