Rușeț: Complexul Energetic Oltenia nu face speculă
Complexul Energetic Oltenia produce un megawatt cu circa 520 de lei și nu va fi supraimpozitat dacă vinde mai scump pe piața zilei următoare, așa cum vor fi alți producători. Asta și pentru că, pe contractele bilaterale, compania vinde mult în pierdere.
Ion Rușeț, consilier al Directoratului, respinge acuzațiile vehiculate în presă, cum că societatea Complexul Energetic Oltenia ar genera creșterea prețurilor din piața de energie. “Complexul Energetic Oltenia nu face speculă, așa cum s-a înțeles de către unii politicieni, că prețul energiei este determinat și de o anumită speculă. Noi nu suntem în acest film. Nu o să comentez prea mult, dar sigur sunt și firme care au intrat în insolvență în această perioadă, văzând evoluția pieței de energie, și-au reziliat contractele pe care le aveau, de vânzare a energiei, practic erau intermediari, și-au reziliat contractele de vânzare, dar nu și contractele de cumpărare”, a spus Rușeț la 1 PLUS TV.
Ion Rușeț le-a indicat organelor de anchetă unde ar trebui să caute: “Aici este cheia, firmele care au intrat în insolvență. Cine este în spatele acestor firme nu este treaba mea, este treaba instituțiilor abilitate, care ar trebui să trateze serios și cu responsabilitate o asemenea situație. Sunt firme care au intrat în insolvență, și-au reziliat contractele pe care le aveau de vânzare, dar nu și contractele de cumpărare bilaterale pe care le încheiaseră cu diferiți furnizori. Se află și Complexul Energetic Oltenia într-o asemenea ecuație, dar nu este vina complexului pentru o astfel de situație. Deci, speculanții sunt în altă parte, nu este în niciun caz Complexul Energetic Oltenia”.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieţei, iar amenzile vor fi între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri, a afirmat, la sfârșitul lunii septembrie, Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE. El a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei. „Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte”, a arătat Chiriţă.
Potrivit acestuia, până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 şi 10% din cifra de afaceri.
„Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o”, a adăugat preşedintele ANRE.
El a subliniat că toate aceste date au caracter confidenţial şi le va pune la dispoziţie doar comisiei de anchetă.