Ruşeţ: Ce drepturi s-au pierdut? Daţi-mi un exemplu!

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, Ion Ruşeţ, a dezvăluit de ce nu mai câştigă drepturile pierdute de mineri şi energeticieni prin nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă, deşi a promis acest lucru. Nu-şi mai aduce aminte care sunt acestea. Potrivit documentelor financiare prezentate de companie rezultă că fiecare salariat a pierdut în medie 600 de lei pe lună. Suma reprezintă doar pierderile prin nerespectarea actualului contract, pentru că cele făcute prin încheierea unui contract dezavantajos sunt mult mai multe şi mai mari.

Liderul sindical Ion Ruşeţ pare că nu-şi mai aduce aminte de tăierile consfinţite prin CCM-ul negociat în 2013, dar mai ales de pierderile cauzate de nerespectarea actualului contract. Cotele de cărbune şi energie prevăzute în pachetele de performanţă, sporuri, nenumărate tăieri de salarii şi reorganizări. Toate acestea au dus la o reducere a veniturilor în 2013 cu 600 de lei lunar de fiecare salariat. În 2014, bugetul este construit în acelaşi fel. Însă, pe lângă bani, şefii din CE Oltenia le-au luat salariaţilor siguranţa că au un loc de muncă, dreptul de a fi apărat, dar mai ales liniştea prin nenumăratele presiuni de la serviciu. În aceste condiţii, liderul Ruşeţ cere jurnaliştilor exemple de drepturi pierdute de angajaţi. „V-am spus că există preocupare. Ce drepturi s-au pierdut? Daţi-mi un exemplu! Daţi-mi un exemplu că atunci vă spun pe concret. (...) Cota de energie şi cărbune… există preocupare şi cred eu că Federaţia Univers va găsi soluţia chiar dacă partenerii noştri de negocieri nu vor avea posibilitatea, potenţa să vină la masa negocierilor, vom găsi căi pentru soluţionarea acestor probleme. Vă asigurăm că există preocupare şi va exista şi soluţionare chiar dacă colegii de la celelalte federaţii nu vor reuşi să stea la masă cu noi“, a declarat acesta.

Un nou motiv de amânare a negocierii

Ruşeţ se mai declară preocupat de „negocierea actului adiţional şi de negocierea noului contract de muncă 2015-2016“, dar arată cu degetul spre Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi Sindicatul Petrom, care nu ar mai avea reprezentativitate. Liderul din FNME, Constantin Mitrescu, spune că federaţia are reprezentativitate şi că Ion Ruşeţ face ce spune administraţia şi vrea să evite negocierea drepturilor salariaţilor. „Dumnealor caută motive să nu negociem. Iniţial au spus că nu negociază că nu au buget, de o lună este aprobat şi negocierile nu au început. Acum încearcă să manipuleze şi să intoxice lumea că FNME nu are reprezentativitate. Noi am făcut toate demersurile pentru a începe negocierile şi avem reprezentativitate prin decizia instanţei. Dacă reprezintă interesele salariaţilor şi spun că noi nu avem reprezentativitate, dar vor să negocieze, îi invităm să atace reprezentativitatea. Ne vom judeca şi vom demonstra că avem. Ruşeţ tot spune că şi aşa nu mai e mult până pe 19 februarie. Nu vor să negocieze, sunt de acord cu nerespectarea CCM-ului, dar respectă decizia lui Ciurel. Este un fel purtător de cuvânt al lui Ciurel“, a declarat Mitrescu. Administraţia solicită celor de la FNME să arate că toţi membrii pe care i-au comunicat plătesc cotizaţie. Sindicatele din FNME sunt singurele pentru care administraţia nu reţine cotizaţia pe stat. Liderii strâng cotizaţia prin debitarea cardului de salariu sau direct de la angajaţi, cu chitanţă.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: