Rețetă de sfeclă roșie marinată cu usturoi
Sfecla marinată este un aperitiv foarte simplu fiind o reţetă uşor de preparat și foarte sănătoasă. Salata de sfeclă roşie este un fel de mâncare tradițional din bucătăria grecească.
Aceasta este o salată de sfeclă fiartă cu usturoi dar cel mai important este faptul că în această salată se pot marina și frunzele sfeclei. Rețeta este foarte simplă și se pregătește și rapid.
Ingrediente:
– 2-3 sfecle cu tot cu frunze
– 3 linguri ulei de măsline
– 1 linguriță de sare
– 2 căței de usturoi
– 50 ml oțet de vin
Mod de preparare:
Curățați usturoiul, apoi zdrobiți-l s-au mărunțiți-l folosind cuțitul. Spălați foarte bine sfecla și frunzele acesteia. Puneți sfecla într-o cratiță și fierbeți-o timp de aproximativ 45-60 minute, până este gata. Fierbeți frunzele într-o cratiță separat, timp de 10 minute, până sunt gata.
Scoateți sfecla din cratiță și lăsați-o să se răcească complet, apoi decojiți sfecla fiartă. Scoateți frunzele sfeclei din cratiță, lăsați-le să se răcească și tăiați-le mărunt. Tăiați sfecla jumătăți de rondele, cu grosimea de cca 1 cm. Aranjați sfecla într-un borcan uscat (preventiv sterilizat), cât mai dens și în straturi, presărând cu puțin usturoi zdrobit și frunzele fierte. Lăsați de la ”gura” borcanului puțin spațiu liber – aproximativ 1-2 cm.
Dizolvați sarea într-un pahar cu apă și umpleți cu 2/3 din borcan cu saramura obținută. Apoi adăugați uleiul de măsline și oțetul.
Acoperiți borcanul cu capac și dați-l la frigider pentru 2-3 zile după care salate este gata. Aperitivul de sfeclă poate fi păstrat la frigider pentru câteva luni așa că puteți pregăti cantități mai mari.