Protestul ecologiştilor la Termo Turceni, urmat de control!
Conducerea Gărzii de Mediu Gorj a dispus un control la Termocentrala Turceni, după ce două asociaţii non-guvernamentale au sesizat unitatea despre faptul că CE Oltenia a pus în funcţiune un grup energetic "în condiţii nelegale". Este vorba de grupul energetic nr. 7, considerat de directivele europene ca unul nou, care se află în probe în această perioadă după ce a fost montată instalaţia de desulfurare. Instalaţia trebuia să fie pusă în funcţiune la grupul 6 al termocentralei, care însă nu a mai fost retehnologizat.
Comisarii de mediu au fost sesizaţi de Greenpeace România şi Bankwatch, care au şi trimis oamenii lor la Termo Turceni pentru a verifica dacă grupul 7 a fost pus în funcţiune. Ecologiştii au cerut comisarilor de mediu să suspende activitatea acestui grup energetic. "Echipele Greenpeace România şi Bankwatch, aflate acum în zona termocentralei Turceni, au sesizat marţi Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control în urma căruia să constate funcţionarea ilegală a grupului 7 şi să îi suspende activitatea. Complexul Energetic Oltenia a repus în funcţiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deşi acesta nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale. Echipele Greenpeace România şi Bankwatch aşteaptă la faţa locului sosirea Gărzii de Mediu şi a presei pentru a se asigura că termocentrala respectă condiţiile legale", au transmis cele două ONG-uri, marţi, 19 ianuarie, printr-un comunicat de presă.
Conducerea Gărzii de Mediu Gorj a anunţat marţi la prânz că a trimis la faţa locului doi comisari de mediu şi că va comunica rezultatul verificărilor în zilele ce urmează. De altfel, CE Oltenia a solicitat la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj revizuirea autorizaţiei integrate de mediu emisă pentru Termo Turceni, tocmai urmare a introducerii noului grup energetic în funcţiune. Responsabilii cu mediul înconjurător spun că nu este ilegală punerea în funcţiune a grupului respectiv pentru fi efectuate probele necesare. "Pot să facă probe tehnologice. E normal să facă pentru că nu poţi să reglementezi o activitate fără probe tehnologice. Să vezi câte emisii scot, cum scot, ori asta nu se poate întâmpla decât funcţionând. Şi funcţionarea, probele tehnologice, la un grup energetic durează, nu e de 5 minute", a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef al Gărzii de Mediu Gorj.
Directivele europene sunt mai stricte în privinţa grupurilor energetice noi puse în funcţiune din ianuarie 2016. Adică trebuie să înregistreze valori mai mici ale emisiilor de poluanţi în aer faţă de cele care sunt deja funcţionale.