Referendum la Tismana pentru revenirea la statutul de comună
Primăria Tismana a început să-i consulte pe localnici pentru renunţarea la statutul de oraş. Autorităţile locale au început deja să împartă chestionare în acest sens, oamenii trebuind să bifeze răspunsul „Da” sau „Nu”. Primarul Marian Slivilescu intenţionează să organizeze un referendum chiar în ziua alegerilor locale, în condiţiile în care rezultatele sondajului de opinie demarat în aceste zile va fi unul pozitiv. Acesta spune că localnicii plătesc impozite mult mai mari şi nu pot accesa fonduri europene din cauză că Tismana este oraş.
Primăria Tismana a început în această săptămână un sondaj de opinie pentru revenirea la statutul de comună al localităţii. În formularele împărţite oamenilor se face o comparaţie între statutul de oraş şi cel de comună. Autorităţile spun că oamenii sunt dezavantajaţi la criteriile de stabilire a impozitelor şi la accesarea fondurilor europene. Localnicii au la dispoziţie 30 de zile pentru a completa chestionarele. „Într-adevăr, de câteva zile dau astfel de chestionare pentru că avem foarte multe solicitări din partea oamenilor care ar dori ca localitatea să scape de statutul de oraş din cauza unor dezavantaje cum sunt impozitele şi taxele locale, greutatea accesării fondurilor europene. Mă voi folosi de consilierii locali şi de factorul poştal ca să lase chestionarele oamenilor. Sperăm să împărţim aproximativ 1500 de chestionare. Am înţeles că va fi modificată Legea 351/2001, privind trecerea localităţilor de la un rang la altul, în sesiunea care urmează, iar eu aş dori să aflu opinia oamenilor vizavi de această problemă”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.
Referendum în ziua alegerilor locale
Primarul de la Tismana intenţionează să organizeze un referendum chiar în ziua alegerilor locale, în condiţiile în care rezultatele sondajului de opinie vor fi favorabile. „Dacă sondajul este covârşitor, vom organiza referendum pentru revenirea la statutul de comună. Cel mai potrivit ar fi ca atunci când se organizează alegerile locale să fie amplasată o urnă şi pentru referendum, iar oamenii să voteze pentru menţinerea statutului de oraş sau revenirea la statutul de comună. Cheltuielile privind referendumul vor fi suportate din bugetul local. E vorba de urne, comisii care trebuie plătite, buletine de vot, iar aceste cheltuieli sunt justificate numai dacă voi considera că avem şanse să facem ceva, nu să organizăm referendum de dragul referendumului. La Căzăneşti au făcut de trei ori referendum, dar nu s-a rezolvat nimic pentru că Guvernul nu are cadrul legal. Noi sperăm ca Parlamentul să modifice legea în sesiunea următoare”, a mai precizat Slivilescu.