Alertă! Suspiciune de scarlatină la o şcoală din Târgu Jiu
O fetiţă de 9 ani, elevă la Şcoala „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu, este suspectă de scarlatină. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a luat măsuri pentru a preveni apariţia unui focar în şcoală.
Fetiţa, elevă în clasa a III-a, prezenta simptome care indicau infestarea cu scarlatină. A fost recoltat exudatul faringian, iar proba a fost dusă la Laboratorul de Microbiologie al DSP Gorj, fiind aşteptat rezultatul. O echipă de control din cadrul DSP Gorj s-a deplasat miercuri la şcoală. „Fiecare copil este văzut cu grijă la intrarea la ore de către medicul şcolar pe parcursul acestei săptămâni. Copiii care prezintă semne de îmbolnăvire sunt izolaţi. Se face dezinfecţia zilnică la grupurile sanitare şi în clasă. S-a predat dezinfectat pentru şcoală, se face educaţia sanitară elevilor din clasă în vederea respectării normelor de igienă personală. Medicul de familie al pacientei, pe care îl şi cunoaştem, a fost contactat în vederea trimiterii contacţiilor din familie pentru efectuarea exudatului faringian. Este posibil ca acel copil să fi luat chiar de la unul dintre părinţi, care poate să fie purtător cronic de streptococ beta-hemolitic”, a precizat Marius Boieriu, directorul Direcţiei Publice de Sănătate Gorj.
Părinţii copiilor de la clasa la care fetiţa studiază au primit joi o informare referitor la apariţia acestui caz. Conducerea DSP Gorj îi linişteşte pe părinţi. „Nu este o boală gravă. Sunt foarte multe cazuri, sunt şi prin judeţ”, a mai spus Marius Boieriu.
Scarlatina debutează cu febră, gât roşu. Aceste simptome pot fi însoţite de durere de cap, vărsături, frison şi limbă zmeurie. La 1-2 zile de la debutul bolii, apare o roşeaţă a pielii sub formă de pete roşii plate, care ulterior devin uşor proeminente, aspre la pipăit. Deşi obrajii ar putea avea un aspect îmbujorat, poate exista o paloare în jurul buzelor. Astfel de informaţii au fost transmise şi părinţilor copiilor din şcoală, astfel încât să identifice cu uşurinţă apariţia acestei boli. Scarlatina este o boală uşoară şi trebuie tratată cu antibiotic recomandat de medic.