Câţi bani valorează CE Oltenia în anul privatizării

"Continuarea pregătirii pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, respectiv a Hidroelectrica", este unul din punctele planului strategic al Ministerului Energiei pentru 2016, dat publicităţii vineri. Tot vineri, Fondul Proprietatea a anunţat că a reevaluat în minus valoarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine la CE Oltenia, aşa cum o face periodic din 2013 încoace. Dacă este să luăm de bună evaluarea FP, întreg Complexul Energetic Oltenia nu mai valorează nici 70 de milioane de euro.

Ministerul Energiei a dat publicităţii planurile pe care le are pentru acest an, câteva puncte fiind de interes şi pentru salariaţii Complexului Energetic Oltenia. "Continuarea pregătirii pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, respectiv a Hidroelectrica" este unul din puncte, având ca termen de începere luna ianuarie şi de finalizare luna octombrie 2016. Planul nu face precizări dacă este vorba de listarea la bursă şi ofertarea unui pachet de 15%, proces care ar fi trebuit finalizat în anii trecuţi, dar nu s-a putut din cauza pierderilor CE Oltenia şi insolvenţei Hidroelectrica, sau de o privatizare majoritară, la care fosta guvernare renunţase. În planul ministrului Vlad Grigorescu nu sunt referiri la mixul energetic.

Valoare de fier vechi

Tema privatizării revine în actualitate după doi ani cu pierderi majore ale Complexului Energetic Oltenia. Astfel, anul 2014 a adus companiei pierderi de aproape 700 de milioane de lei, iar anul 2015 va fi încheiat cu pierderi şi mai mari, de 740 de milioane de lei, potrivit informaţiilor deţinute de fostul director Laurenţiu Ciurel, revocat pe 4 decembrie ca urmare a rezultatelor slabe. Actuala administraţie nu a dat publicităţii rezultatul financiar al anului trecut, dar unul dintre acţionari, Fondul Proprietatea, a reevaluat în minus pachetul de acţiuni.

Fondul deţine un pachet de 21,56% din acţiunile FP, care valora la finele anului trecut 62,83 milioane de lei, faţă de 108,5 milioane de lei la finalul lui 2014 sau 321,6 milioane de lei cât era în decembrie 2013 ori 879 milioane de lei cât era la 30 septembrie 2013. Dacă am evalua întreaga companie după criteriile FP, Complexul Energetic Oltenia abia mai valorează 70 de milioane de euro, faţă de un miliard de euro în toamna lui 2013. Prăbuşirea companiei s-a produs în mandatul lui Ciurel, nu doar din cauza pierderilor, ci şi a faptului că mulţi dintre cumpărătorii de cărbune de la CE Oltenia au intrat în insolvenţă sau faliment, ponderea certificatelor de carbon în costul MWh a crescut, iar gradul de îndatorare a crescut şi el.

CAPACITĂŢI

În privinţa noilor capacităţi de producere a energiei de care se tot vorbeşte în ultimii ani, şi 2016 va rămâne la stadiul de... analize. „Analizarea stadiului şi perspectivelor de realizare a proiectului Tarniţa Lăpuşteşti; Analizarea stadiului şi perspectivelor de realizare a proiectului Unităţilor Cernavodă 3 şi 4; Analizarea stadiului şi perspectivelor de realizare a proiectului Cablului submarin România – Turcia; Analizarea stadiului şi perspectivelor de realizare a proiectului Construcţia unui nou grup energetic la Rovinari”, îşi propune Ministerul Energiei până la sfârşitul verii. 

STRATEGIE

Strategia energetică a României va fi finalizată în septembrie 2016!Despre noua strategie energetică s-a vorbit din 2012, dar niciunul dintre miniştrii care au urmat - Constantin Niţă, Răzvan Niculescu şi Andrei Gerea- nu a reuşit să o finalizeze. Niculescu a pus în dezbatere câteva capitole, dar care priveau o analiză a situaţiei curente, nu şi soluţii.

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: