Propuneri de schimbări în regulile de călătorie cu trenul: interdicții pentru bolnavii contagioși

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță a Guvernului care introduce modificări importante în regulile de călătorie cu trenul. Una dintre cele mai notabile schimbări vizează interzicerea transportului persoanelor cu boli contagioase, motivând că acestea ar trebui să fie transportate cu ambulanțele.

Proiectul specifică că „persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători nu vor fi admise în tren și în stație sau vor putea fi evacuate”. Această măsură elimină opțiunea actuală care permite rezervarea unui compartiment întreg pentru persoanele bolnave. De asemenea, proiectul nu oferă detalii despre cine și cum va determina riscul de sănătate reprezentat de un călător.

Proiectul de ordonanță impune operatorilor feroviari obligația de a informa călătorii despre întârzierile sau anulările trenurilor, cel puțin prin afișare pe site-urile proprii și, unde este posibil, în stații. În cazul în care un tren întârzie și călătorul pierde o conexiune, operatorii sunt obligați să ofere transport cu primul tren disponibil, fără costuri suplimentare, pentru a minimiza întârzierea.

Dacă nu este posibilă continuarea călătoriei cu un tren de același rang sau inferior în termen de două ore, operatorii trebuie să asigure transportul călătorilor, indiferent de rangul trenului, fără tarife suplimentare.

Un alt aspect important al proiectului se referă la gratuitatea călătoriilor pentru copii. În prezent, copiii cu vârsta de până la 5 ani călătoresc gratuit, însă noul proiect extinde această facilitate până la vârsta de 7 ani pentru copiii care nu sunt elevi. Copiii cu vârste între 7 și 10 ani care nu frecventează cursurile unei unități de învățământ autorizate vor beneficia de o reducere de 50% la tariful de transport pentru clasa a doua.

Vizualizări: 1,255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: