Propunere: Spital Municipal la Târgu Jiu
Un spital construit de la zero în Târgu Jiu! Este soluția șefului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj pentru a fi ținute sub control infecțiile din spitale și pentru ca toate circuitele să fie respectate. În prezent, circuitele nu sunt respectate la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, iar prima consecință este înmulțirea cazurilor de infecții nosocomiale.
Bani pentru un nou spital pot fi obținuți de la Guvern ori de la Uniunea Europeană. Trebuie doar preocupare pentru acest lucru, susține Daniel Șurlea, președintele CAS Gorj: “Oricât le-ai renova, nu ai cum să faci circuitele. Pentru blocul operator, nu trebuie amestecate sălile, Chirurgie cu Ortopedie, trebuie anumite circuite care sunt prevăzute de lege și, care într-o clădire veche, proiectată acum 50 de ani, nu se mai pot respecta circuitele. Se pot accesa fonduri europene pentru construirea unui spital, fonduri de la Guvern”.
În prezent, cel mai mare spital din județul Gorj nu respectă circuitele, lucru sesizat cu groază chiar și de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la ultimul control făcut în unitatea medicală. Cel mai mult au de suferit pacienții în lipsa acestor circuite.
Bolnavii riscă să contacteze infecții în spital. „Soluția aceasta ar fi, să se construiască de la zero un spital care să respecte toate circuitele. Eventual să nu faci toate secțiile, dar măcar să faci un Spital Municipal dacă s-ar putea și care să aibă câteva secții și dotate după ultimele stabndarde, după circuite. De la nerespectarea circuitului, riscul cel mai mare e al infecțiilor nosocomiale. Adică omul vine în spital și se tratează de ceva și pleacă cu altceva. Pericolul cel mai mare e pe secțiile chirurgicale. Aceste infecții se pot întâmpla și în spitalele noi. Riscul rămâne, dar cel puțin îl reducem. Dacă în săli comune operăm pe cineva și intervenim în stomac, și pe altcineva la picior, atunci n-am făcut nimic pentru că sigur o să apară o infecție”, a mai spus, la Radio Târgu Jiu, Daniel Șurlea.