Proiect unic în România, realizat la Gorj

O investiție necesară pentru speciile de pești din râul Gilort a fost finalizată. Mai exact, este vorba despre construirea unui pasaj prin care peștii să poată urca în amonte pe râul Gilort, după ce câteva specii au dispărut în ultimul deceniu. Proiectul a fost finanțat cu bani de la Uniunea Europeană.

Un prim pasaj a fost realizat la pragul de protecție a podului de la Târgu Cărbunești. De asemenea, următorul prag va fi realizat în perioada următoare la Albeni. Proiectul a fost implementat de Agenția de Protecție a Mediului Gorj și este o premieră la nivel național

”Mai urmează un pasaj în amonte, în localitatea Albeni, la aproximativ 10 kilometri. Trebuie construit și acela pentru a putea permite migrația peștilor pe tot sectorul de râu. Este un proiect complex și provocator. Noi venim cu lucruri inovative care nu s-au mai făcut în România. Pe lângă pasajele de migrației pentru pești, avem lucrări de bio-inginerie care au rolul de a diversifica habitatele pentru pești. Astfel de lucrări nu au mai fost făcute în România. Unul din scopurile proiectului este acela de a da mai departe din cunosțințele pe care noi le acumulăm din proiectul prezent”, a spus managerul de proiect, Nicolae Calma.

Vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Gorj, Claudiu Fiu, spune că proiectul ar trebui implementat la toate barajele care împiedică migrația peștilor. ”Este un proiect care asigură migrația peștilor din aval către amonte. Avem specii protejate pe râul Gilort, fiind vorba despre Mreana Vânătă, Porcușorul de râu, Vidra. Sunt specii care necesită ajutor. Cred că astfel de lucrări ar trebui făcute peste tot”, a spus Claudiu Fiu.

Valoarea proiectului este de circa 1,5 milioane de euro, iar banii sunt folosiți inclusiv pentru împădurirea malurilor Gilortului.

Vizualizări: 4,475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: