Proiect de lege pentru reluarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu

Senatorul PSD Daniel Zamfir a depus marţi, la Parlament, un proiect de lege prin care vor fi scoase din zona ariilor protejate trei obiective de investiţii hidrotehnice.

Concret, este vorba de hidrocentrala de la Răstolniţa şi de cele două hidrocentrale de pe râul Jiu. Investițiile din Valea Jiului au fost blocate în instanță, de organizațiile de mediu, în 2017.

„Astăzi am depus un proiect de lege prin care vom scoate din zona ariilor protejate acele obiective de investiţii hidrotehnice care au fost începute anterior datei de 29 iulie 2007, dată la care s-au constituit acele arii protejate. Va fi un proiect care va permite, de asemenea, lucrări de mentenanţă pentru obiectivele deja existente. Proiectul de lege prevede şi o suprafaţă adiacentă care să permită accesul pentru lucrări la respectivele obiective strategice”, a anunțat senatorul PSD.

Zamfir le-a răspuns și ONG-urilor de mediu. „Intervenția asupra mediului a fost făcută. Acel baraj a fost construit. Păsările care s-au speriat s-au mutat 500 de metri mai încolo. Faptul că noi acum, pe o investiție deja făcută, pe o intervenție făcută, doar dăm drumul să curgă apa ca să producem curent electric, nu cred că mai poate fi pusă în discuție o agresiune asupra mediului”.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, susține deblocarea acestor investiții, mai ales acum, în plină criză a prețurilor la energie.

„Suntem, în acest moment, ca marii consumatori să-și amâne investițiile pentru că trebuie să plătească prețuri mari la energie. Nu mai avem timp să amânăm finalizarea unor investiții prin care putem mări capacitatea de producție la nivel național. Avem nevoie de soluții pe termen lung. Deficitul de energie și criza se cifrează la 20% din cantitatea de energie pe care România o produce. Trebuie să revenim la normalitate, trebuie repornim motoarele economiei prin creșterea producției de energie”, a spus Spătaru.

Acesta a dat ca prim exemplu Hidrocentrala Răstolnița (jud. Mureș), începută în 1989, abandonată după ce s-au investit 200 de milioane de euro și s-a realizat 92% din lucrare. Alte exemple sunt hidrocentralele de pe Valea Jiului începute în 2004 la Bumbești (realizată 90%) și Dumitra (98%), în care s-au investit până în prezent 155 milioane de euro.

Vizualizări: 3,788

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: