Ingredientele care nu pot lipsi din zacusca de vinete!
Toamna gospodinele pregătesc delicioasa zacuscă pentru perioada de iarnă și pentru posturile care vor urma. Acestea știu ce să pună în rețeta de zacuscă pentru a fi mai gustoasă și mai aromată.
Zacusca este unul dintre cele mai iubite preparate pentru conservare mai ales pentru că se poate consuma în perioadele de post. Aceasta se găsește în cămara oricărei gospodine care își dorește să se pregătească pentru iarnă. Poți face zacuscă dintr-o mulțime de legume, cel mai adesea gospodinele preferând zacusca de vinete.
Zacusca se pregătește din timp și se păstrează în borcane pentru perioada iernii. Cel mai bine este să te apuci de prepararea acestui aperitiv delicios atunci când legumele necesare sunt coapte și în plin sezon.
Dacă vrei ca preparatul tău să fie unul gustos este recomandat să incluzi în acesta câteva foi de dafin. Foile de dafin vor da o aromă unică și plăcută rețetei tale de zacuscă. În plus, ele reprezintă un element clasic al preparatelor din cămara bunicii și se folosesc constant la gătit. Mai nou acestea nici nu mai trebuie cumpărate pentru că dafinul s-a acomodat foarte bine în zona României și crește în multe gospodării.
Ingrediente:
6 kg vinete
4 kg ardei roșu (capia + ardei gras)
2 kg ceapă galbenă
1 kg bulion de roșii
500 ml ulei de floarea soarelui
sare și piper măcinat, după gust
zahăr după gust (opțional)
2 crenguțe de cimbru
2 foi dafin.
Mod de preparare:
Începe prin pregătirea vinetelor și a ardeilor. Vinetele și ardeii trebuie puse la copt la cuptor. După coacere și curățare pune vinetele și ardeii în site de scurgere. Aruncă sucul de la vinete la chiuvetă, iar pe cel de la ardei folosește-l la fierberea rețetei de zacuscă. După ce ai scurs legumele te poți apuca să le toci mărunt. Cât timp legumele tale se scurg poți să pregătești ceapa pe care e recomandat să o toci mărunt, iar mai apoi să o călești.
Pentru pregătirea rețetei de zacuscă trebuie să pui într-un ceaun sau o cratiță mai mare ingredientele necesare. Alege un vas care să aibă cel puțin 7 litri. Toarnă uleiul apoi pune vasul pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa și las-o să se călească. Când ceapa s-a călit poți adăuga o parte din sucul de la ardeii copți. După aceea adaugă și vinetele și ardeii copți. Amestecă totul cu o spatulă până ce se omogenizează. Fierbe totul timp de o oră, apoi adaugă o linguriță de sare, ¼ linguriță de piper măcinat, crenguțele de cimbru și foile de dafin.
Amestecă periodic rețeta de zacuscă de vinete. Când uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, poți adăuga și bulionul de roșii. Mai lasă totul pe foc timp de 30 de minute și amestecă periodic. Asezonează gustul rețetei tale cu sare și zahăr.
Zacusca fierbinte trebuie pusă în borcane sterilizate. Închide-le ermetic și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească complet, iar mai apoi le poți eticheta și depozita.