Procesul lui Surupăceanu se mută la Curtea Constituțională
Magistrații gorjeni au admis în cursul zilei de luni solicitarea avocaților fostului deputat Mugurel Surupăceanu de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la posibila neconstituționalitate a unor texte de lege în baza cărora procurorii DNA au formulat acuzațiile la adresa inculpatului.
Tribunalul Gorj a decis să sesizeze Curtea Constituțională, situațiile de acest gen fiind destul de rare după modificarea legislației penale, în trecut inculpații având posibilitatea să facă ei în mod direct un astfel de demers, ceea ce ducea și la blocarea judecății dosarului vreme de câteva luni.
Următorul termen a fost stabilit pentru jumătatea lunii ianuarie.
Fostul deputat este acuzat că în perioada în care a fost prefect al județului ar fi fost implicat printr-o firmă pe care o controla în achiziționarea de către Romsilva a unui Buldotanc. Foști șefi ai regiei de stat au fost deja condamnați pentru afacerea respectivă, între timp Surupăceanu fiind acuzat că ar fi vândut un utilaj la fel de scump și neperformant și către CE Turceni, în dosarul respectiv el fiind achitat de către judecători. Între timp procurorii DNA și-au adus aminte de afacerea de la începutul anilor 2000 și l-au trimis pe acesta în judecată în baza unor articole de lege pe care fostul deputat și avocații săi le consideră neconstituționale.
„Probatoriul administrat a arătat că achiziţia utilajului a avut loc în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a legii finanţele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP Romsilva. Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor ridicându-se la 8.685.695.760 ROL, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză”, arătau anchetatorii la finalizarea cercetărilor.