Procese penale la ICCJ pentru trei dintre noii deputaţi de Gorj
Trei dintre noii parlamentari ai Gorjului vor avea parte în viitorul mandat de procese ce se vor derula la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dobândirea calităţii de ales în Parlamentul României presupune obligatoriu şi mutarea proceselor pe care aceştia le au pe rol la diferite instanţe la instanţa supremă din România. Dan Ilie Morega, Mugurel Surupăceanu şi Cosmin Popescu au fost votaţi pe 30 noiembrie în ciuda problemelor pe care le au cu legea, dosarele lor având toate şansele să se încheie peste vreo câţiva ani.
Specialişti în drept susţin că judecăţile pentru cei amintiţi se vor relua de la zero şi, în consecinţă, toate etapele parcurse până acum în derularea proceselor nu reprezintă altceva decât pierdere de timp. Procedurile la ICCJ sunt destul de greoaie, termenele sunt lungi şi, în consecinţă, dacă dosarele se reiau de la zero şansele ca finalizarea lor să fie una rapidă sunt minime, mai ales că sunt cazuri în care trebuie audiate zeci de persoane. Termenele de judecată se dau odată la câteva luni şi, ca atare, despre sentinţe pentru aleşii noştri nu vom putea vorbi decât spre finalul mandatului pe care îl încep azi cu toţii.
Morega – trei dosare penale
Dan Ilie Morega este parlamentarul gorjean cu cele mai multe acuzaţii penale la adresa sa. El este trimis în judecată la Tribunalul Sibiu de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul care vizează banii pentru partid strânşi în primăvara lui 2007. Acesta este judecat acolo alături de primarul din Baia de Fier şi de şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, precum şi de alţi trei funcţionari de la acelaşi Serviciu, ancheta fiind deschisă după ce Morega le-ar fi cerut acestora să anuleze o amendă ce îi fusese aplicată edilului Constantin Mihuţescu. Procurorii DNA au disjuns anul trecut o parte din acuzaţiile formulate în acest dosar, Morega urmând să aibă parte de o altă anchetă pentru faptele disjunse. În plus, el este cercetat şi în dosarul cu fostul ministru al muncii Paul Păcuraru, dosar care, în cele din urmă, va ajunge şi el pe rolul Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.
Deputatul PDL Cosmin Popescu are şi el pe rol la Tribunalul Sibiu un proces instrumentat de DNA, proces care, de asemenea, va trebui mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta este acuzat că ar fi modificat un document cu care îl putea ajuta pe Ionel Manţog în procesul pe care şi acesta îl are la Sibiu în privinţa modului în care i s-ar fi reconstruit o casă în cartierul Primăverii, imobilul nemaifiind însă finalizat. Dosarul lui Popescu era în faza cea mai avansată, în proces mai fiind de audiat 2-3 martori, după care judecătorul de caz putea să pronunţe o primă sentinţă.
Surupăceanu – buldo-parlamentarul
Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu este şi el implicat în procesul pe care fostul director al Romsilva, Ion Dumitru, îl are pe rol în dosarul privitor la achiziţia unui utilaj de tip buldo-tanc. Acesta a ajuns să fie pus sub acuzare după ce utilajul respectiv, deşi defect, a fost vândut de o firmă a sa pentru un preţ foarte mare, situaţia fiind similară cu cea înregistrată recent în scandalul de la Complexul Energetic Turceni. DNA a precizat printr-un comunicat de presă că Surupăceanu ar fi implicat, prin interpuşi, în vânzarea utilajului pentru care fostul director general Dumitru Cristea a fost reţinut şi arestat. Procurorii anticorupţie nu au oferit mai multe amănunte, ancheta fiind în curs.
Una peste alta, azi aleşii noştri sunt prezenţi la Bucureşti pentru a-şi intra în pâine şi pentru a fi validaţi ca deputaţi sau senatori. Cu toţii au plecat de la Gorj încă de sâmbătă sau de ieri, pe noul site al Camerei Deputaţilor fiind deja prezentaţi cu fotografii cu tot Cosmin Popescu şi Constantin Severus Militaru. Cei doi democrat-liberali sunt la primul mandat şi au avut deja primele contacte cu Palatul Parlamentului.