Bercea l-a dat pe mâna Securităţii şi l-a acuzat de sabotaj
„Inginerul Bercea a chemat ofiţerul de Securitate şi m-a acuzat de sabotaj“, este declaraţia dată la poliţie în aprilie 2008 de către electricianul Ion Stoenoiu, care prezintă fapte petrecute în perioada 76-77. Stoenoiu a povestit că în acele împrejurări a ajuns să semneze şi el un angajament de colaborare cu Securitatea, ca informator. Fostul electrician este cercetat de poliţie la reclamaţia lui Constantin Ţăpuş, fost electrician la rândul lui, care a găsit în dosarul său de la CNSAS documentele doveditoare. Ţăpuş este şi cel care a semnalat în presă faptul că există indicii privind apropierea dintre Nicolae Bercea, care candidează din partea PNL la alegerile parlamentare, şi structurile fostei Securităţi.
Constantin Ţăpuş este singurul gorjean care luptă pentru deconspirarea foştilor securişti şi a turnătorilor. În urma studierii dosarului său de la CNSAS, a aflat că unul dintre cei care au dat informaţii despre el a fost un alt fost electrician, Ion Stoenoiu. L-a reclamat la poliţie şi astfel a aflat cum şi acesta a devenit informator, după ce a fost la rândul lui reclamat la Securitate de Nicolae Bercea pentru un presupus sabotaj. Acum, Bercea aspiră la un post de senator, peste doar câteva zile având loc alegerile parlamentare.
Bercea, Securitatea şi chibritul
Constantin Ţăpuş şi-a petrecut ultimii ani prin sălile de judecată sau prin Bucureşti, în încercarea de a-i deconspira pe cei care al-au turnat la Securitate. Comentarea cu patimă a ştirilor de la radio „Europa Liberă“ şi criticarea vechiului regim i-au adus lui Ţăpuş grave consecinţe. Imediat ce Ţăpuş a putut să aibă acces la dosarul său, l-a căutat şi l-a găsit pe cel care a dat informaţiile care i-au distrus sănătatea, fiind anchetat de către Securitate. În căutările sale, Constantin Ţăpuş a aflat că unul dintre turnătorii săi, electricianul Ion Stoenoiu, a fost racolat la iniţiativa lui Nicolae Bercea, inginer pe atunci.
Nicolae Bercea, venit într-un control la Cariera Roşia, a găsit defecţiuni la panoul electric. De precizat că electricianul Ion Stoienoiu făcuse o improvizaţie cu ajutorul unui chibrit, pentru a face panoul să meargă. Electricianul a fost acuzat de Nicolae Bercea de sabotaj şi de punere în pericol a economiei naţionale, din cauza chibritului. Constantin Ţăpuş este de părere că Nicolae Bercea „avea legături speciale cu această instituţie“ pentru a că chemat un ofiţer de Securitate pentru soluţionarea problemei. Acest lucru se întâmpla în perioada 1976-1977. Ofiţerul i-a propus electricianului colaborarea cu Securitatea, în schimbul retragerii acuzaţiei de sabotaj. Aceasta este declaraţia electricianului Ion Stoenoiu, explicând astfel modul în care a ajuns să fie turnător.
Potrivit lui Constantin Ţăpuş, Stoenoiu era unul dintre cei mai fideli informatori, având un număr mare de note informative. Constantin Ţăpuş a declarat că îl bănuieşte pe Nicolae Bercea de colaborare cu Securitatea datorită faptului că imediat după incidentul cu panoul electric, Bercea a cerut ajutorul ofiţerilor de securitate, ci nu a conducerii instituţiei, aceasta fiind abilitată să ia măsuri cu electricianul. Mai exact, Ţăpuş spune că Bercea a avut sarcina să găsească pretextul prin care Securitatea să racoleze informatori de la Cariera Roşia şi l-a găsit.
Bercea neagă
Imediat după apariţia în presă a primelor informaţii pe această temă, Nicolae Bercea a trebuit să dea explicaţii despre relaţiile sale cu Securitatea. Bercea a declarat la Radio Infinit că nu a colaborat cu Securitatea niciodată. Acesta îşi aminteşte despre întâmplarea petrecută în urmă cu peste 30 de ani, dar spune că şi el a fost anchetat în povestea cu chibritul, securiştii ţinindu-l o săptămână în anchetă. Bercea spune că întâmplarea cu chibritul este singura sa amintire legată de Securitate.