Procese „în cascadă“ împotriva CE Oltenia pentru rezerva la salarii
Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a înştiinţat administraţia Complexului Energetic Oltenia, în şedinţa de miercuri a comisiei mixte, că a demarat procesele pentru recuperarea rezervei la fondul de salarii pe anul trecut. Sindicalistul Dan Pîrvulescu susţine că prin această măsură FNME doreşte să prevină situaţia în care administraţia va reduce fondul de salarii şi la anul. Sindicatele ar renunţa la aceste demersuri dacă administraţia ar acorda aceste drepturi ale salariaţilor, de bunăvoie.
Anual, actuala conducere a CE Oltenia a redus veniturile salariaţilor. Anul trecut, fondul de salarii neconsumat putea asigura 800 de lei de salariat, dar banii nu au fost viraţi angajaţilor. Anul acesta, inclusiv prima de Crăciun este mai mică, de 550 de lei. Pîrvulescu spune că administraţia nu vrea să dea fondul de salarii pentru a diminua astfel sumele pe care le va programa în bugetul de anul viitor. Bugetul cu salariile va pleca de la cel realizat în anul 2014, nu de la cel previzionat, iar asta va duce la noi pierderi. „I-am adus la cunoştinţă că am început demersurile pentru a ne recupera rezerva la fondul de salarii pe anul trecut. Noi, cei de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). Deschidem o serie de procese în cascadă prin care solicităm cei 800 de lei rezervă la fond de salarii pe anul trecut“.
Pîrvulescu spune că administraţia nu vrea să mărească adaosul lunar din acelaşi motiv, pentru a nu consuma fondul de salarii. „Adaosul are legătură directă şi cu rezerva la fond pentru că ei nu vor să dea nimic pentru că nu vor să dea fondul de salarii programat, iar anul viitor să aibă un motiv să plece de la un fond de salarii mai mic. Aşa au făcut şi anul trecut. Folosindu-se de guguştiucii de la sindicatele galbene, pentru că atunci când vrei să ceri ceva în şedinţă ei te perturbă. Nu le place să audă ceva coerent, pe cifre, în favoarea salariaţilor şi vin numai cu poveşti nemuritoare“, a mai declarat Pîrvulescu. Acesta şi-a exprimat speranţa că sindicatele au găsit o persoană care înţelege solicitările salariaţilor, referindu-se aici directorul financiar Laurenţiu Ciobotărică. Nu se ştie însă dacă acesta are şi puterea de decizie.
În şedinţă a fost ridicată şi problema armonizării salariilor, dar acesta rămâne în continuare doar un subiect. Singura reuşită a sindicatelor a fost acordarea unor ajutoare de boală pentru circa 30 de angajaţi.
BUGET
În 2014 cheltuielile cu salariile aprobate prin hotărâre au fost de 818 de milioane de lei, 803 milioane a fost bugetul cheltuit şi 694 de milioane de lei este bugetul prognozat pentru 2015. Faţă de 2014 compania are un minus de 3000 de angajaţi.