Probleme la serviciile de Stare Civilă din județ 

Digitalizarea Serviciilor de Stare Civilă a creat haos la nivelul primăriilor din județ. Primarii se plâng de faptului că, în loc să se simplifice treaba, mai rău s-a complicat. La acest aspect se adaugă și lipsa personalului specializat pe stare civilă.


S-a ajuns în această situație din cauză că puține primării din județul Gorj au funcționari angajați la serviciul de Stare Civilă. Majoritatea primarilor au delegat sarcinile altor funcționari din primărie, iar odată cu digitalizarea volumul de muncă a crescut și situația s-a complicat


De exemplu, la primăria Slivilești, responsabile de starea civilă sunt casiera și secretara.

"Este haos la Starea Civilă. Nu avem angajat ofițer de stare civilă și atribuțiile i-au fost delegate secretarei și casierei. Acum avem clar nevoie de un ofițer de stare civilă, pentru că au venit cei de la STS , au adus tot felul de aparaturi, acum totul se face digitalizat, nu se mai scriu certificatele de mână, programul e greu, nu prea funcționează, se cer o grămadă de acte, dacă greșești e jale. În loc să fie mai ușor, s-a creat nebunie la stare civilă. Haos", a spus primarul comunei Slivilești, Sorin Bucurescu.


Probleme sunt semnate și de primarul din comuna Săcelu, acolo unde secretarul este și ofițer de stare civilă.


"Problema aceasta este foarte delicată, dar și complicată. Este foarte greu de introdus în sistem baza de date anterioară. Adică tot ce s-a făcut scris atâția ani trebuie băgat în sistem. Înțeleg că există un termen pentru validarea datelor, dar se va prelungi în mod sigur. La mine secretarul are atribuții de stare civilă, ca în mai toate primăriile. Sunt puține primării de comune care au specialiști angajați doar pe acest serviciu", a spus primarul Gheorghe Dumitrelea.

Accesarea serviciilor digitale privind evenimentele de viață „naștere” și „deces” a devenit accesibilă pentru locuitorii a mii de unități administrativ-teritoriale (municipii reședință de județ, municipii, orașe și comune).

Vizualizări: 385

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: