Primarul din Baia de Aramă, trimis în judecată de DNA
Unul dintre cei mai cunoscuţi primari din Mehedinţi, cu o mare influenţă şi asupra vecinilor săi din Gorj, edilul din Baia de Aramă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi acuzat de fapte de corupție, la fel ca și soția sa, dar și alte persoane alături de care edilul va avea de dat explicații în fața magistraților.
Rafael Ionel Dunărințu și-a ajutat soția să acceseze fonduri europene într-un proiect menit să îi stimuleze pe tinerii fermieri din mediul rural să își dezvolte afacerile. Soția primarului era însă director de liceu la Baia de Aramă, de agricultură ocupându-se doar pe hârtie. Faptele s-au produs în ultimii ani, exact de când Dunărințu a preluat frâiele primăriei situate în apropiere de granița cu județul Gorj.
”În perioada 2012-2014, inculpata Dunărințu Mihaela, în calitate de director la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a declarat în fals și a folosit declarații care atestau fapte și împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiții esențiale, la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112 a proiectului „Instalarea tânărului fermieri”, în sumă totală de 40.000 euro (alocată în două tranșe). Concret, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în calitate de primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, i-a determinat și i-a ajutat pe ceilalți inculpați, funcționari în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menționat, în mod nereal, că situația verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezența inculpatei Dunărințu Mihaela”, spun anchetatorii.
DNA susține că edilul s-a implicat direct în întocmirea documentelor care i-au ajutat soția să obțină ilegal aproape 173.000 de lei, bani care se adaugă celor pe care primarul îi obținea deja din alte afaceri în care era implicat înainte de a fi ales în fruntea orașului Baia de Aramă. ”Aceste documente au fost întocmite în prezența inculpatului Dunărințu Ionel Rafael și ștampilate de acesta din urmă, deși nu avea calitatea cerută de lege. În aceeași calitate de director la Liceul tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, inculpata Dunărințu Mihaela, cu intenție directă, a omis să declare în declarațiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 și 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective”, susțin procurorii DNA Craiova, cei care au făcut cercetările în acest dosar.