Primarul care și-a tăiat singur din salariu

Primarul din Săulești a anulat în instanță două dispoziții semnate chiar de către el. Ambele documente îl priveau în mod direct, edilul fiind obligat de Camera de Conturi Gorj să-și „taie” din leafă pentru recuperarea unor drepturi salariale pe care le-ar fi încasat necuvenit timp de aproape doi ani.

Concret, este vorba de voucherele de vacanță și indemnizația de hrană de care a beneficiat în perioada ianuarie 2018 - septembrie 2020.

În instanță, primarul Constantin Rucsandra Drăghici a susținut că deciziile de imputare date de către el sunt „nelegale și netemeinice”.

„Cele două dispoziții au fost emise în considerarea referatelor nr. 2498/13.04.2021 și nr. 2865/29.04.2021 prin care șefa compartimentului contabilitate a propus recuperarea sumelor încasate necuvenit de către mai mulți funcționari demnitari ca urmare a concluziilor auditului financiar efectuat de către auditorii financiari și externi din Camera de Conturi Gorj, la Primăria Săulești, în octombrie 2020. Odată constatate aceste nereguli, s-a formulat un punct de vedere în care s-a prezentat, sintetic, argumentele pentru care consider că acordarea drepturilor în discuție s-a realizat cu respectarea legii. Cu toate acestea, echipa de audit nu a găsit întemeiate explicațiile mele, dispunând a se lua măsurile legale pentru reperarea prejudiciului cauzat prin plata și încasarea acestor drepturi”, a susținut, în instanță, primarul Drăghici.

A mai arătat că în privința răspunderii civile a funcționarului public există o reglementare în Codul administrativ care stabilește cum se pot recupera eventualele prejudicii de la această categorie profesională, nefiind dispoziții legale cu privire la persoanele care îndeplinesc funcții de demnitate publică.

„Niciuna dintre aceste dispoziții nu prevede posibilitatea recuperării unor sume de bani de la demnitarii publici pe calea emiterii unor decizii de impunere, acte care reprezintă excepție de la dreptul comun ce nu poate fi decât expres prevăzută de lege”, a spus edilul, cerând anularea actelor administrative.
Primarul Drăghici a înregistrat inițial procesul pe rolul Secției Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Gorj. Dar pentru că este vorba de un litigiu de muncă având ca obiect contestarea unor acte de imputare fără a avea la bază existența unui raport de serviciu (ca și funcționar public), dosarul a ajuns la Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.

Instanța a admis cererea primarului. „Dispune restituirea către reclamant a sumelor reţinute în baza dispoziţiilor nr. 77/23.04.2021 şi nr. 97/29.04.2021”, a decis Tribunalul Gorj, decizia nefiind definitivă. Rămâne de văzut dacă pârâtul – primarul comunei Săulești va ataca cu apel decizia dată în favoarea reclamatului – primarul comunei Săulești.

Vizualizări: 2,972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: