Primarul care regretă că a luat bani europeni
Situație complicată pentru autoritățile și localnicii din orașul Tismana. Cu toții și-ar dori ca orașul în care trăiesc să revină la statutul de comună, să se poată dezvolta mai ușor cu bani europeni, dar au ajuns la concluzia că acest lucru i-ar costa cel puțin nouă milioane de lei. Explicația? Primăria a atras fonduri europene ca oraș, iar o revenire la statutul de comună ar obliga-o să restituie toți acești bani.
Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, le-a explicat oamenilor că dorința lor nu mai poate fi îndeplinită, deși era decis să pornească un referendum în acest sens. Mai în glumă, mai în serios, edilul spune că a ajuns să regrete că a absorbit bani europeni. “Întoarcerea la vechiul statul, de comună, ar fi fost probabil avantajos din foarte multe puncte de vedere, inclusiv la accesarea de fonduri europene. Nu ne mai putem întoarce. Ni s-a demonstrat foarte clar. Dacă în 2012, când am venit primar, în Tismana nu se absorbise nici măcar un euro, am făcut ceva eforturi și am ajuns să fim în situația de a regreta faptul că am luat fonduri europene pentru că aceste fonduri europene, în afară de faptul că încearcă și reușesc să ridice nivelul de viață al locuitorilor, au niște obligații ce trebuie respectate și după implementarea proiectului care se închide pe cinci ani”, a spus Marian Slivilescu.
Edilul a explicat că a accesat circa 9 milioane de lei pentru a dezvolta orașul. Toți banii riscă să-i restituie comunitatea în cazul în care Tismana va redeveni comună. „Când am vrut să încercăm revenirea la comună, am constatat că nu mai putem pentru că ar fi trebuit să returnăm fondurile europene. Am accesat deja 90 de miliarde de lei vechi, fonduri europene, și ar fi trebuit returnați acești bani. Noi am luat aceste fonduri pentru mediul mic urban. Ni s-a spus: Vă întoarceți la rural, dați banii înapoi!”, a mai transmis primarul din Tismana.