Gorjul, în top 10 la tăieri ilegale de păduri
Greenpeace România a lansat Raportul Tăierilor Ilegale 2018, o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități. Este al 10-lea an în care Greenpeace România întocmește acest raport, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.
Gorjul figurează pe locul 9, cu 419 cazuri de tăieri ilegale depistate de autorități. Pe primul loc este județul Mureș, cu 1.186 cazuri.
Potrivit ecologiștilor, numărul sesizărilor din partea cetățenilor a scăzut. “Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai folosește imagini satelitare, aplicația Inspectorul Pădurii funcționează acum în stare de avarie, precum și lipsa de transparență a autorităților, apelurile cetățenilor la 112 pentru a sesiza transporturi și cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficiența acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracțiuni silvice”, arată un comunicat al Greenpeace.
Autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal anual în România, mai spun ecologiștii.