Primăriile primesc mai puțini bani de la CE Oltenia. „O să reducem din cheltuieli, investiții, personal”

Banii tot mai puțini care sunt virați de Complexul Energetic Oltenia în conturile primăriilor unde există activitate minieră ar putea determina edilii să taie din salarii, din investiții ori chiar să ducă la disponibilizări în cadrul primăriilor. Primarul din Fărcășești recunoaște că singura speranță stă în fondurile guvernamentale ori de la Uniunea Europeană. Din bugetul local, tot mai subțire cu fiecare an, riscă să nu mai poată suporta nici salariile angajaților sau facturile la utilități.

Primarul Constantin Drăgoescu a declarat că și anul trecut a primit aproape jumătate din suma prevăzută de Complexul Energetic Oltenia. În acest an, va primi de trei ori mai puțini bani decât în 2021.

În acest context, Drăgoescu recunoaște că riscă să ajungă la tăieri de salarii și de investiții. “Ne afectează deja și bugetul local. Anul acesta, am primit din cote foarte puțini bani. Anul trecut, am avut prevăzut undeva la 47 de miliarde de lei vechi și am încasat doar 28. Anul acesta ne-au prevăzut cote doar 9 miliarde de lei vechi. Dacă dispar locurile de muncă, nu o să mai avem bani nici la bugetul local. O să mai reducem și noi din cheltuieli, reducem investiții pe buget local, ne axăm pe fonduri europene. Altă variantă nu avem. Reduceri de personal, reduceri de salarii și alte cheltuieli. Să vedem ce bani mai putem atrage și ce investiții putem face și noi. Fără fonduri nu mai putem să ne dezvoltăm”, a declarat primarul din Fărcășești, Constantin Drăgoescu, la Radio Infinit.

Lucrurile nu stau mai bine nici în alte zone. Și Primăria Glogova primește mai puțini bani de la companie.

Aici, primarul speră ca localnicii care lucrează în cadrul Complexului să poată ieși la pensie anticipat. În caz contrar, riscă să se confrunte cu o adevărată problemă socială. Dacă oamenii vor fi dați afară vor îngroșa lista persoanelor care sunt dependente de ajutorul social.

„Mulți cetățeni din comună lucrează la CEO și dacă vor fi dați afară va fi o problemă socială și în comuna noastră, dar sperăm că se va pune în aplicare Legea pensionării anticipate și aceste disponibilizări vor fi făcute natural, prin ieșirea la pensie a acestor oameni. Bugetele noastre vor fi afectate sigur. Oamenii, dacă nu vor mai avea serviciu, nu vor ieși la pensie, se vor îndrepta către primărie, către ajutorul minim garantat. Nu o să aibă de unde să plătească nici impozite. Vedem ce se întâmplă în toată țara, se închid multe din cauza prețurilor mari la energie și gaze”, a spus și Gheorghe Alpredi, primarul din Glogova.

Vizualizări: 1,531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: