Primăriile din Gorj au documente și din perioada comunistă. Cine se ocupă de păstrarea documentelor

Majoritatea primăriilor din Gorj funcționează fără arhivar, iar acest lucru a fost sesizat în urma unui control al reprezentanților Arhivelor Naționale în județ. S-a constat că multe unități administrative nu aveau arhiva făcută încă din perioada comunistă și au fost dispuse măsuri pentru remedierea situației. 

Soluția imediată găsită de majoritatea edililor din Gorj a fost încheierea unor contracte cu firme private specializate în arhivarea documentelor. Serviciul prestat pentru primăriile codașe la arhivare nu a fost deloc ieftină.

”Am avut contract cu o firmă privată pentru arhivare. Au stat la noi două luni și au pus cap la cap toate documentele care avea 10-15 ani. A costat acest serviciu în jur de 80.000 de lei. Nu avem arhivar angajat pentru că avem o comună mică și nu sunt foarte multe documente, și după ce arhiva a fost adusă la zi, am dat această sarcină doamnei bibliotecare. Am făcut contractul cu firma după un control de la Arhivele Naționale”, a precizat primarul din Urdari, Mihai Calotă.

Nici în comuna Stejari nu este angajat arhivar la primărie. Atribuțiile acestea au intrat în sarcina fiecărui funcționar după ce o firmă privată a avut de arhivat acte încă din perioada comunistă. ”Noi am plătit undeva la 40.000 de lei la o firmă privată ca să facă arhiva pentru că pe toți i-a durut undeva de acest capitol în decursul anilor și am constatat că aveam și documente din perioada comunistă pe care nu mai trebuia să le ținem. Am făcut un sediu, cu rafturi, izolat, securizat la indicațiile celor de la Arhivele Naționale. Acum fiecare angajat își face arhiva. Nu se justifică o angajare în plus”, a precizat primarul din comuna Stejari, Robert Păiuși.

Vizualizări: 1,067

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: