Primarii îi cer lui Ponta milioane de euro după inundaţii
Sute de gospodării inundate, familii izolate, zeci de poduri şi podeţe rupte, comune lăsate fără apă, sate în beznă, drumuri impracticabile, recolte distruse, păsări şi animale moarte, astea sunt efectele capriciilor vremii din ultimele zile. Nu mai puţin de 10 localităţi din Gorj aşteaptă bani de la Guvern pentru a repara distrugerile pricinuite de ploi şi de viitura de pe Gilort. Cele mai mari necazuri s-au abătut asupra novăcenilor, iar oamenii speră că nu vor fi lăsaţi să trăiască sub cerul liber după ce şi-au văzut agoniseala de-o viaţă înghiţită de ape.
Primăriile au început să-şi evalueze pagubele produse de ploile torenţiale şi de râurile revărsate. La o primă centralizare, cele zece localităţi ar avea nevoie de aproximativ 10 milioane de lei pentru a reface reţelele de apă şi canalizare, pentru a repara drumurile şi pentru a construi poduri şi podeţe noi. La toate acestea se adaugă şi pagubele materiale suferite de oameni. Foarte mulţi novăceni aşteptă sprijin de la Guvern pentru a-şi repara locuinţele inundate, unii dintre ei având nevoie de bani pentru a-şi construi case noi. La Novaci, 150 de persoane au fost evacuate, aproximativ 100 de case şi anexe gospodăreşti au fost inundate, trei dintre locuinţe fiind distruse în întregime.
Viitura de pe Gilort a afectat reţeaua de apă şi canalizare. Mai multe gospodării au rămas fără curent electric. De aproximativ două zile este în beznă şi staţiunea Rânca, un post local de radio având emisia întreruptă pentru că releul a rămas fără curent. Ieri autorităţile de la Novaci au dus apă şi hrană la câteva familii care încă erau izolate de restul comunităţii. „La noi, pagubele sunt foarte mari. Avem nevoie de bani pentru a construi poduri şi podeţe, sunt drumuri distruse, maluri erodate, fântâni colmatate. Un canton SGA a fost distrus în proporţie de 70%, a fost afectat şi centrul de îngrijire minori. Pe lângă fondurile de care avem nevoie pentru reparaţii şi construcţii, este nevoie de fonduri pentru a ajuta oamenii care şi-au pierdut locuinţele. În momentul de faţă, lucrăm la întocmirea unei situaţii privind pagubele”, a declarat Ion Manta, viceprimarul de la Novaci.
Reţeaua de apă potabilă, distrusă
Printre localităţile cu probleme mari se numără Crasna, Bengeşti Ciocadia, Polovragi, Albeni, Ciuperceni, Roşia de Amaradia şi Godineşti. Primarii din aceste localităţi spun că au transmis situaţii cu pagubele, însă se tem că acestea vor fi mult mai mari după decolmatări. Asta în condiţiile în care foarte multe comune au rămas fără apă şi fără canalizare. La Crasna, reţeaua care asigura aproximativ 80% din necesarul de apă potabilă al comunei nu mai funcţionează de două zile, iar satele Cărpinş şi Aniniş Vale au fost în beznă. „La o primă estimare avem pagube de un milion de lei, fără să mai punem drumurile judeţene distruse. Un podeţ de 15.000 de euro, dintre Aniniş Vale şi Aniniş Deal a zburat la fel ca alte 5 podeţe şi peste 15 punţi. Au fost stâlpi de energie rupţi, a fost colmatată captarea la aducţiunea cu apă Aniniş Vale. Avem semnale că ar fi păsări şi animale moarte. Întreaga comună a rămas fără apă, reţeaua de alimentare cu apă a fost avariată pe anumite porţiuni. Trebuie să colmatăm şi să vedem dacă se va mai putea face pentru că este posibil să avem prizele rupte. Este o situaţie foarte grea, este posibil ca pagubele să fie mult mai mari”, a declarat Dumitru Blîndu, viceprimarul de la Crasna. Autorităţile locale au dus pâine şi apă minerală la familiile care au rămas izolate. „Acum apa s-a mai retras, dar drumurile sunt în continuare impracticabile. Oamenii trec prin grădinile vecinilor pentru a putea ajunge la magazin”, a precizat viceprimarul de la Crasna.
Şi la Bengeşti Ciocadia sunt pagube mari. „Am cerut 800.000 de lei pentru: construcţia a cinci punţi peste Gilort, la Ciocadia; refacerea digului de pe DC 21 ce traversează Gilortul, precum şi pentru repararea unui drum în Cătunul Pecetei. Pe lângă aceste probleme sunt mari pagube materiale pentru oameni. Aproximativ 80 de hectare de teren agricol au fost inundate, iar recoltele oamenilor au fost distruse”, a declarat Victor Geogia, primarul de la Bengeşti-Ciocadia. La Roşia de Amaradia, pagubele au fost estimate la 2.000.000 de lei. Pe lângă drumuri distruse, aici au apărut şi alunecări de teren. „Am estimat pagubele la două milioane de lei. Cât mai urgent trebuie să amenajăm două ziduri de sprijin în satul Rugetu şi să reparăm DC 29”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia. Edilul local de la Polovragi spune că va apela la un expert pentru evaluarea pagubelor. „Aproximativ 200 de gospodării au fost izolate, au fost distruse drumuri şi podeţe. Cele mai mari probleme au fost în punctul Rudărie. Vom constitui comisia de evaluare a pagubelor şi vom aduce un expert pentru a face evaluări”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul de la Polovragi.