Ce blocuri din Târgu Jiu vor fi reabilitate termic
Şase blocuri din zona centrală a municipiului Târgu Jiu vor fi reabilitate din punct de vedere termic începând din toamnă. Investiţia se ridică la 4,3 milioane de lei, din care 60% reprezintă fonduri externe. Locatarii blocurilor cuprinse în proiectul de reabilitare vor suporta 20% din costuri, iar diferenţa va fi asigurată din fonduri de la bugetul local. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari se tem că nu vor reuşi să strângă banii de la locatari pentru asigurarea cofinanţării.
Blocurile de locuinţe care vor fi reabilitate termic cu bani europeni sunt: nr.3 din Strada Unirii, nr.6 şi nr.8 din Strada Popa Şapcă, nr.3, nr.4 şi nr.6 din Strada Aleea Energeticienilor. Lucrările au fost scoase la licitaţie urmând ca în următoarele săptămâni să fie desemnat câştigătorul. Autorităţile locale estimează că lucrările vor începe în toamnă. “Sunt blocuri destul de mari, unde, după reabilitarea termică, locatarii vor beneficia de reducerea costurilor de întreţinere. Factura la gaze este cea care va vorbi până la urmă”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.
Lucrările de reabilitare termică la cele şase blocuri vor trebui finalizate în maximum 8 luni. În municipiul Târgu Jiu sunt circa 560 de blocuri de locuinţe din care 38 au fost cuprinse în diverse programe privind partea de reabilitare termică.
Cer ca şi agenţii economici să se implice
Proiectul privind reabilitarea termică a acestor blocuri a fost lansat luni la un restaurant de pe Insuliţa din Târgu Jiu. Prezenţi la eveniment au fost şi câţiva preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari. Aceştia au cerut autorităţilor să discute cu agenţii economici care au deschise afaceri în blocurile care vor fi reabilitate termic, în sensul de a-şi reface faţadele localurilor. “Agenţii economici nu fac parte din proiect. Nu au nicio obligaţie contractuală. Având în vedere că blocul deţine 20% spaţii comerciale, ar însemna că după ce se termină lucrarea să apară sus nou, iar jos ghetou. De aceea am cerut sprijin primăriei pentru a-i determina, pentru că are pârghii, să facă şi ei minimum necesar, cu bani proprii bineînţeles, ca blocul să arate la final cu trebuie”, a spus Vasile Cazan, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 60, din care face parte blocul 3 de pe strada Unirii.
Preşedintele acestei asociaţii a solicitat municipalităţii să fie prezent la licitaţia lucrărilor. Reprezentanţii primăriei i-au răspuns că va putea asista ca observator.
Se tem că nu vor recupera banii de la proprietari
Alţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari sunt de părere că vor întâmpina probleme în ceea ce priveşte colectarea contribuţiei băneşti de la locatarii din bloc. Aceştia vor trebui să suporte 20% din costul de execuţie al lucrărilor de reabilitare termică. “Locatarii din blocurile pe care le administrez mi-au pus mereu întrebări referitoare la când începe reabilitarea. Bănuiesc că 1-2 vor spune până la urmă că e prea mare suma şi nu le convine să plătească. Vedem pe parcurs, stăm de vorbă cu proprietarii respectivi”, a precizat Haralambie Pârvulescu, administratorul Asociaţiilor de Proprietari 143 şi 84, aferente blocurilor 6 şi 8 din strada Popa Şapcă.