Primar: Situaţia este una de nelinişte. Avem şi noi pagube în comună
Efectele cutremurului de ieri au fost resimţite în tot judeţul. În fiecare localitate au fost realizate verificări pentru întocmirea unui raport care să cuprindă starea clădirilor afectate.
În comuna Băleşti s-au înregistrat pagube la aproape fiecare gospodărie: „Situația este clar una de neliniște, este una de panică și este normal să fie așa ceva, asta pentru că sunt evenimente repetate, unul după altul. Teama a fost destul de mare în urma la ceea ce s-a întâmplat, mai ales ieri. Cei de la seismologie au dat undeva la 5,7. Cetățenii și oamenii care au trecut prin așa ceva și au fost în locuințe spun că a fost ceva mai mare pentru că s-au zdruncinat destul de bine toate construcțiile. Avem și noi pagube în comuna Bălești, nu sunt semnificative, dar sunt la aproape fiecare gospodărie în sensul că s-au dărâmat coșurile la sobe, la centrale, țiglele de pe acoperișe, la unele case mai vechi s-au fisurat inclusiv pereții, a picat tencuiala , deci ce sa mai, a fost ceva care a fost de ajuns sa inducă panica în cetățeni. În momentul de față am 3 echipe care sunt in comună sî luam fiecare sat în parte să facem o mică evaluare ca să trimitem raportul către ISU pentru a vedea ce hotărâre va lua guvernul în acest sens, cu pagubele care au apărut în urma acestei miscari perubice, surprinzătoare. Clădirea primăriei nu a fost afectată, dar panica în rândul angajaților a fost destul de mare și încă este pentru că atunci când a avut loc mișcarea, toți angajații erau în birouri. Acum facem evaluarea la toate clădirile, din prima vedere avem câteva biserici afectate mai deosebit , avem o secție de votare într-un sat care este compromisă, mai mult de 30% și continuăm să facem evaluarea prin poze”, a transmis Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti, într-un interviu la Radio Infinit.
Şi la Arcani s-au produs pagube, iar cel mai probabil două biserici vor fi închise: „Acum suntem în evaluare, atât la clădirile publice cât și la clădirile proprietate privată, avem trei echipe care sunt pe teren și în urma hotărârii pe care o s-o luam în Comitetul Local de Urgenţă o sa transmitem mai departe către Comitetul Județean. Sunt câteva probleme la două biserici și mai sunt câteva gospodării care tot așa au suferit avarii mai mici sau mai mari . Cel puțin una dintre biserici este destul de afectată, cealaltă doar la nivel de turlă și acum probabil vom lua hotărârea să suspendam activitatea în cele două biserici până se face o evaluare de catre specialiști , noi doar facem o evaluare vizuala. La clădiri, din ce am evaluat până aseară, nu am văzut probleme foarte mari la structura de rezistenţă, însă la nivel de acoperiş am avut probleme. Una din școlile de aici, Şcoală Centrală care a fost reabilitată în 2010-2011, are nişte probleme la etajul superior și acum evaluăm. Am vorbit și la Inspectoratul în Construcții pentru că trebuie să vină cineva să vedem dacă putem sa ne mai permitem să desfășurăm activitatea acolo sau nu”, a afirmat Aristică Coiculescu, primarul comunei Arcani.
La Bumbeşti Jiu, probleme s-au întâmpinat în cadrul unei dintre şcoli: „Am avut nişte căderi de coșuri pe trei clădiri, pe strada Parângului, clădiri mai vechi. La fosta Şcoala Generală de la Curtișoara, unde mai este o grupă de grădiniță , acolo am observat nişte fisuri la elementele de îmbinare, dar nu unele majore. Cu siguranță vom solicita o expertiză a clădirii. Eu știu anumite elemente de slăbiciune să zic așa. Cu siguranță vor fi analizate și expertizate. Imediat după eveniment am ieșit în oraș, oamenii într-adevăr erau speriați”, a declarat Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti Jiu.