Președintele PPE, Joseph Daul: „Unitate și să muncim împreună - este ceea ce trebuie să facem”
La finele lunii martie, mai exact pe 29, Regatul Unit a declanșat articolul 50, marcând începutul unor lungi negocieri cu UE. Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor ce locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Propunerea de rezoluție ce a fost deja votată cere un tratament corect al acestora și spune că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, mai arată textul.
La sfârşitul lunii martie a avut loc Congresul PPE, în Malta. Timp de două zile, pe faimoasa insulă malteză, în localitatea Saint Julians, 2000 de invitaţi din 40 de ţări, au dezbătut viitorul Uniunii Europene. Gazdele evenimentului au fost: liderul Partit Nazzjonalista – Simon Busuttil, preşedintele PPE – Joseph Daul, secretarul general al PPE – Antonio Lopez-Isturiz şi, nu în ultimul rând, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European – germanul Manfred Weber. PPE este cel mai mare şi cel mai influent partid politic la nivel european , care include în prezent 79 de partide şi parteneri din 41 de ţări.
Congresul de la Malta a fost unul dedicat adoptării unor documente ce vizează poziția PPE cu privire la viitorul Europei, cu accent pe politica externă și de securitate precum și pe realitățile economice și digitale. Deschiderea Congresului PPE a coincis cu activarea Art. 50 privind Brexit, pe 29 martie fiind declanșat oficial procesul de părăsire a UE de către prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May. Drept urmare mulți dintre liderii prezenți la eveniment au vorbit despre acest subiect.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a subliniat, în intervenția sa că PPE este cea mai importantă forță politică din Europa. Cancelarul a reiterat că valorile PPE sunt soluția pentru problemele complexe cu care se confruntă astăzi Uniunea. Apărarea libertăților fundamentale, solidaritatea și principiul subsidiarității trebuie să ghideze răspunsurile la actualele provocări. Referitor la Schengen ea a spus „Nu vrem să ne izolăm în timp ce căutam posibile soluții la integritatea noastră teritorială… Dacă vrem să protejăm granițele noastre, avem nevoie de o forță de poliție comună”.
Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că UE a vindecat rănile celui de-Al Doilea Război Mondial. El a spus că există diverse provocări care au generat creșterea populiștilor, dar a avertizat că aceștia aduc soluții simpliste pentru probleme complexe. Astăzi, prin PPE se subînțeleg valorile europene, ale democrației și ale statului de drept, iar cetățenii europeni trebuie sa creadă in PPE tocmai din acest motiv. „Proiectul european trebuie explicat și promovat. Nimeni nu trebuie sa se îndoiască ca lucrând pentru PPE, lucram pentru o Europa mai bună.”
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că doar o „Europă unită poate fi o Europă suverană… Brexit ne-a făcut mai hotărâți și mai uniți decât înainte“. El a subliniat importanța unității pentru viitor și a încurajat delegații să conteste populiștii: „Populismul este opusul unității moderne. Cuvinte ca demnitate și mândrie trebuie să se întoarcă în dicționarul nostru politic”.
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că Europa nu a avut niciodată mai multă nevoie de unitate decât acum. El a spus că Europa a fost torturată de conflicte, dar a reușit să aibă o perioadă de 60 de ani de pace datorită acestei Uniuni: „Acum avem Brexit, la câteva zile de la sărbătorirea a 60 de ani de la înființare. Acesta este un nou început pentru ceva mai puternic și mai bun. Acesta nu este sfârșitul”.
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a reiterat forța PPE în Europa reamintind victoria sa și a colegilor Juncker și Tusk în competiția pentru conducerea principalelor instituții europene. A mai precizat că stabilitatea Uniunii este printre principalele responsabilități ale noastre, importantă pentru soluționarea provocărilor pe care le are de înfruntat UE.
Manfred Weber, președintele Grupului PPE din cadrul Parlamentului European, a subliniat imporțanta proiectului european pentru menținerea păcii în Europa timp de 60 de ani, o dovada clară a succesului acestui demers. Referindu-se la Turcia, Președintele Weber a transmis un mesaj clar: „Adevărul este că Turcia nu va putea niciodată să devină membru plin al Uniunii Europene”. Turcia și UE vor putea deveni „parteneri apropiați”.
Liderul opoziției din Malta, Simion Busuttil, a întărit atașamentul fața de UE: „Să ne întrebăm dacă avem încă nevoie de UE. Desigur, știți cu toții răspunsul meu. Iar motivul pentru care se datorează convingerea mea este faptul că UE reprezintă principiile în care cred. Dar un motiv major este faptul că situația Maltei este foarte bună, de asemenea, datorită UE. Acesta este motivul pentru care sunt încrezător în UE și mândru să fiu maltez și european“.
Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și secretarul său general, Antonio López-Istúriz, au cerut țărilor Uniunii Europene să fie unite în fața Brexit-ului, declanșat acum oficial de premierul britanic Theresa May, în timp ce negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a subliniat că „astăzi ( n.r 29 martie a.c) este prima zi a unui drum foarte dificil” . În ultima perioadă a trebuit să facem față multor confruntări și am ieșit nevătămați. Unitate și să muncim împreună — este ceea ce trebuie să facem”, a spus Joseph Daul în timpul unei conferințe de presă desfășurate în Malta, unde are loc Congresul PPE. El s-a referit atunci și la alte provocări cărora UE trebuie să facă față în perioada următoare, dintre care a subliniat alegerile din Franța și Germania, precum și implicațiile rezultatului acestor alegeri pentru ansamblul blocului comunitar. „Până în septembrie, după alegerile germane, nu vom putea ști care este drumul pe care va merge Europa, dar vom face totul ca să nu triumfe populiștii”, a indicat Joseph Daul.
La rândul său, secretarul general, Antonio López-Istúriz a semnalat că „tradiția istorică a diplomației britanice este să divizeze țările europene”, dar s-a declarat sigur că în cazul Brexit-ului acest lucru nu se va întâmpla.
Prezent și el în Malta, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că ziua de astăzi, când guvernul britanic a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, „este prima zi a unui drum foarte dificil', dar în același timp este și un 'moment-cheie” pentru UE. El a subliniat că, în negocierile care vor urma, pentru blocul comunitar este important să obțină 'un acord corect' nu doar în ceea ce privește condițiile ieșirii Marii Britanii din UE, ci și pentru viitorul pe termen lung al blocului comunitar însuși.
Au fost discutate și votate 16 rezoluții privind:
securitatea și apărarea;
Balcanii de vest;
stadiul negocierilor din Cipru;
planul de sprijin pe termen lung pentru Ucraina;
agricultura inteligentă;
provocările societății în epoca digitalizării;
situația din Libia;
creșterea favorabilă a incluziunii ;
dezinformările Rusiei;
combaterea corupției;
viitorul european al comerțului;
masacrele din nordul Irakului;
Cuba și cazul Dr. Eduardo Cardet;
prevenirea migrației ilegale către Europa;
drepturile sociale;
antreprenoriatul inovativ.