Preşedintele Obştii Pociovaliştea, puşcărie cu executare

Instanţele de judecată au reuşit după trei ani şi jumătate de la terminarea anchetei de către procurori să pronunţe un verdict în dosarul în care preşedintele Obştii Pociovaliştea a fost trimis în judecată şi acuzat de fapte de corupţie. Alături de el au mai fost judecaţi şi condamnaţi foşti edili din Voineasa, dar şi fostul şef de Ocol Silvic de aici, Gheorghe Deaconeasa, cel care recent a fost arestat preventiv într-un alt dosar de corupţie.

Pentru preşedintele de la Obştea Pociovaliştea, Ion Tomescu, viitorul nu sună deloc bine pentru că la pedeapsa decisă acum de instanţă acesta nu poate să audă decât zăngănit de cătuşe. Magistraţii au decis ca el să fie condamnat la 6 ani şi 8 luni de puşcărie, aceasta fiind cea mai mare pedeapsă stabilită pentru inculpaţii din dosar. Tribunalul Vâlcea a dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare a fostului primar din Voineasa, Gheorghe Dobrin, dar şi a fostului şef de Ocol Silvic, Gheorghe Deaconeasa, cel care a fost arestat preventiv recent pentru că a dat şpăgi la nivel de vârf în Garda de Mediu pentru a devenit administrator pe zeci de mii de hectare din munţii Parâng, el fiind inculpat şi în alte dosare penale.

Cel de-al patrulea inculpat din dosarul privitor la Obştea Pociovaliștea este fostul secretar de la Primăria Voineasa, Georgeta Creţan, care a primit o condamnare de 4 ani de închisoare. Magistraţii au dispus şi prelungirea sechestrului instituit pe averile inculpaţilor, sentinţa de acum nefiind una definitivă. „Menţine măsurile asiguratorii dispuse de procuror prin ordonanţa nr. 38/P/2010 din 18 octombrie 2011 şi de instanţă prin încheierile de şedinţă din 27 martie 2013 şi 15 mai 2013. Lasă nesoluţionată latura civilă. Obligă pe fiecare dintre inculpaţi la 9000 lei cheltuieli judiciare către stat”, a stabilit instanţa.

Sute de hectare cu acte false

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în noiembrie 2011 pentru fapte care s-au petrecut în perioada 2004-2005. Era o perioadă în care Ion Tomescu şi alţi ciobani din preajma sa se plângeau public şi protestau în stradă pentru că nu li se face dreptate şi că Obştea Pociovaliştea este nedreptăţită în privinţa retrocedărilor pe care le solicita din fondul forestier al statului. Obştea solicita, prin preşedintele său, nu mai puţin de 504,9 hectare de pădure din muntele Mereuţu, judeţul Gorj, anchetatorii descoperind că Tomescu s-a folosit de acte false şi de şpăgi pentru a-şi atinge obiectivele pe care şi le propusese.

„Pentru a duce la îndeplinire planul infracţional propus, inculpatul Tomescu Ion, preşedinte al Obştii Pociovaliştea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate şi, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, Creţan Georgeta, Deaconeasa Gheorghe şi Dobrin Gheorghe, a întocmit o anexă în mai multe variante (conţinând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obşte) act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuţu, în numele şi pentru Obştea Pociovaliştea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafaţa de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obştei Pociovaliştea, deşi cei patru inculpaţi cunoşteau că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv Obştea nu a funcţionat anterior anului 1948 şi nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În aceste condiţii frauduloase, în cursul anului 2005, Obştea Pociovaliştea a fost pusă în posesie”, a comunicat DNA la momentul finalizării anchetei. 

Prejudiciul în acest dosar depăşeşte 4,8 milioane lei, o pagubă de o jumătate de milion de lei fiind creată statului numai prin defrişarea arborilor până la declanşarea anchetei, cea care a şi oprit jaful din pădurile muntelui Mereuţu.

Vizualizări: 728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: