Cristi Vodislav - DNA, „doar” 3 – 0!!!
Greu de crezut, dar unul dintre cele mai vechi şi mediatizate dosare de corupţie instrumentate de procurorii DNA riscă să se transforme într-un eşec lamentabil, care, eventual, să ridice semne de întrebare şi în privinţa altor anchete ale acestora. Medicul chirurg Cristi Vodislav a fost găsit din nou nevinovat de instanţa de judecată, dar nici de această dată verdictul nu este unul definitiv, important fiind că este pentru a treia oară când judecătorii dau o asemenea soluţie, una pe care cu siguranţă DNA o va contesta.
Dosarul „Steriletul” l-a adus pe Vodislav pe prima pagină a ziarelor încă din 2007, când DNA, o instituţie aflată atunci încă la început de drum, l-a acuzat pe acesta că a dat şpăgi la şefi din Ministerul Sănătăţii pentru a fi achiziţionate de la firma sa sterilete la preţuri de câteva ori mai mari decât cele ale pieţei, afacerea având loc la începutul anilor 2000. Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis spre judecată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în septembrie 2009, i-a achitat pe toţi inculpaţii puşi sub acuzare de procurorii anticorupţie, judecata mutându-se apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a analizat probele din dosar şi a trimis, la rândul său, dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, care, anul trecut, în februarie, i-a mai achitat odată pe inculpaţi.
Evident că DNA a contestat sentinţa şi dosarul a ajuns iar la Înalta Curte, care, pentru a doua oară, a dispus re-rejudecarea la Curtea de Apel, care Curte de Apel a decis ieri, pentru a treia oară, achitarea inculpaţilor, probabil spre disperarea celor de la DNA. „Achită inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon pentru infracţiunea de dare de mită (…) Achită inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură (…) Achită inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon pentru infracţiunea de spălare de bani (…) Achită inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 NCP (cu referire la certificatul nr. 315/25.10.2002). (…) Achită inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon pentru infracţiunea de instigare neurmată de executare la mărturie mincinoasă, în formă continuată”, se arată în decizia de ieri, decizie în urma căreia medicul gorjean are suficiente motive pentru petrece Paştele mult mai liniştit, deşi problemele pentru el şi familia sa cu legea încă nu s-au încheiat definitiv.
Acuzaţiile care au stat la baza dosarului
Instanţa i-a achitat ieri şi pe ceilalţi trei inculpaţi din dosar, o avocată, Ileana Adriana Deac, precum şi Virgil Remus Baciu, fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, şi Daiana Elena Druță (fostă Niculescu), medic primar la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” Bucureşti, acuzată desăvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Achitarea lui Baciu s-a produs în condiţiile în care acesta este deja condamnat într-un alt dosar de corupţie, precum şi anchetat în dosarul restituirilor ilegale de la ANRP. Procurorii DNA susţin că Vodislav i-ar fi mituit pe cei din sistemul sanitar, dar probele de până acum par să nu fie deloc suficiente pentru o eventuală condamnare finală a inculpaţilor.
„În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către SC Vodimedicor SRL Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 RON, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)”, a transmis DNA în momentul finalizării cercetărilor.