Mafia cămătarilor din Târgu Jiu, trimisă în judecată

Trei cămătari din cartierul târgujian Obreja au fost trimişi în judecată de procurorii gorjeni. Printre clienţii acestora se regăsesc nume celebre cum ar fi fostul candidat la alegerile prezidenţiale Constantin Ninel Potârcă, omul de afaceri Ion Rădulescu zis Ciupilan şi soţia lui Ion Bârcină, zis Dan Goeru, devenit celebru la nivel naţional ca fin al fostului judecător constituţional Toni Greblă.

O percheziţie care a durat ore în şir în urmă cu un an la domiciliul lui Constantin Luţă din Obreja s-a încheiat la vremea respectivă fără ca jurnaliştilor să le fie oferite prea multe informaţii despre rezultatele acesteia, mai ales că nimeni nu a fost încătuşat de mascaţi. La un an şi ceva procurorii reuşesc să finalizeze rechizitoriul şi îl trimit în judecată pe Luţă, cel care făcea proteste peste proteste în faţa Tribunalului Gorj, susţinând că este persecutat de autorităţi şi că este supus unor abuzuri pe care nu le cerceta nimeni.

Anchetatorii spun că el şi alţi doi vecini de-ai săi din cartier, trimişi acum în judecată,  Aurel Marin şi Marian Bogdan Bonculescu, au dat ani de zile bani cu camătă şi au perceput dobânzi care le asigurau prosperitatea. Necazurile celor trei au început după ce soţia lui Ion Bârcină, Rodica, dar şi fiul celor doi Paul Irinel, condamnat deja pentru tentativă de omor, au decis să îi denunţe pe cămătari la Poliţie. Familia lui Bârcină a rupt tăcerea după ce cămătarii au luat ca dobândă un VW Touareg pe care Rodica Bârcină l-a menţionat în denunţul său şi care, ulterior, la percheziţii, a fost găsit în garajul lui Luţă. Când mascaţii au dat buzna în casa lui Luţă, oamenii legii au descoperit şi, evident, ridicat  de acolo „bijuterii, importante sume de bani şi înscrisuri care dovedeau împrumuturi de bani acordate cu dobândă”.

Împrumuturile

Cel mai adesea, Luţă, zis „Cutai”, o folosea pe fiica sa Silvia Marin pentru a încheia contractele de camătă, indiferent că era vorba de vânzarea-cumpărarea unor autoturisme, de închiriere ulterioară a acestora sau de oferire a unor împrumuturi. Banii împrumutaţi erau, de regulă, de la un miliard de lei vechi în sus, Mariţa Mihai luând în ianuarie 2008 suma de 1,5 miliarde lei vechi, în august acelaşi an Ion Mihai, zis Mălai Mare, luând 1,4 miliarde. Silvia Marin a încheiat cu Paul Irinel Bârcină un contract de vânzare-cumpărare pentru suma de 40.000 de lei şi gajarea autoturismului VW Touareg contra acestei sume, valoarea de piaţă a maşinii fiind însă una mult mai mare, relaţia dintre membrii familiei lui Luţă cu cei ai lui Bârcină explicând şi de ce, în ziua percheziţiilor, femeile din casa lui Luţă le spuneau jurnaliştilor să îi ia pe mascaţi şi să meargă şi la Bârcină acasă pentru că acolo ar fi banii lor, de fapt.

Un „oarecare” Ciupilan, adică Ion Rădulescu, judecat şi el anul acesta în două dosare de evaziune fiscală, inclusiv în stare de arest preventiv, a fost semnatar al unui contract, tot în ianuarie 2008, pentru un împrumut de 1.000.000.000 ROL cu dobândă de 7% pe lună. Un alt înscris cu semnătura acestuia, din vara lui 2007, arăta că „am luat de la Costică suma de 1.330.000.000 lei vechi cu dobândă de 6%, în acea perioadă Ciupilan lăudându-se prin presă la cum vroia el să îşi cumpere un avion pe care să îl aducă în Meteor… La 2 miliarde de lei vechi s-a băgat în martie 2008 şi Mălai Mare, despre împrumuturile luate de fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, anchetatorii consemnând doar că acesta a împrumutat „mai multe sume de bani”, sume care, probabil, nu sunt deloc unele mici. Cea mai mare sumă, de peste 5 miliarde,  luat-o însă Mariţa Mihai, dobânda care i s-a perceput acesteia variind între 3 şi 5% lunar. La un singur împrumut de 200.000 de lei, în ianuarie 2013, Mariţa a plătit 30.000 de lei.

Maşini gajate

Bonculescu l-a împrumutat şi el pe Ciupilan, pe Lucia Mihai şi pe Toma Mihai, zis Poluţ, şi Marița Stănescu, valoarea sumelor pornind de la 40.000 de lei şi ajungând la 75.000 de lei, dobânda lunară fiind de cel puţin 8%, în gaj clienţii lăsând maşini ca VW Phaeton sau Citroen Jumper. Cea mai mare dobândă care i-a fost percepută lui Ciupilan a fost de 10%, în octombrie 2012, el fiind nevoit să pună gaj şi un Mercedes S Class, precum şi o autoutilitară model Mercedes Benz. În ianuarie 2013, după ce a plătit 110.000 lei la cei 80.000 de lei luaţi împrumut, Ciupilan nu a mai primit decât una dintre maşini înapoi, autoutilitara fiind considerată „dobândă”. „Clientul” nu a prea putut să comenteze situaţia decât atunci când s-a plâns la Poliţie că Luţă, Marin şi Bonculescu veneau la el acasă şi îi ameninţau familia. De altfel, cei trei au venit la Ciupilan acasă şi după percheziţiile mascaţilor, cerându-i să fie atent ce spune, la audieri Ion Rădulescu revenind asupra declaraţiilor iniţiale, ulterior el recunoscând că a primit ameninţări.

Arme deţinute ilegal

De la descinderi mascaţii au ridicat cu ei şi o armă neletală de tir cu aer comprimat, marca Norinco, calibrul 4,5 mm, şi un pistol de autoapărare cu proiectil de cauciuc, marca Walther. Arma de tir nu era înregistrată în Registrul Naţional al Armelor Integrat, fiind deţinută ilegal. O armă neletală cu aer comprimat marca Walther CP, calibrul 4,5 mm, a fost descoperită ca deţinută ilegal şi la domiciliul lui Aurel Marin, un alt inculpat din dosar, la locuinţa acestuia fiind găsite, de asemenea, sume de bani, bijuterii din aur, dar şi, evident, contractele de împrumut încheiate cu „clienţii”.

La audieri, cei doi proprietari de arme au spus că le cumpăraseră într-o perioadă în care nu se impunea autorizarea deţinerii acestora, legea menţionând însă că deţinătorii de arme au obligaţia de a merge la Poliţie şi a clarifica situaţia acestora. De altfel, la audieri, nici Luţă, nici Bonculescu şi nici Marin nu au recunoscut că ar fi dat bani cu camătă, în dosar consemnându-se însă că ei se ocupau cu acest gen de afaceri încă din 1990. Inculpaţii au justificat sumele de bani pe care le rulaseră prin conturi, 400.000 de lei la Luţă şi 200.000 de lei la Bonculescu, ori care au fost găsite acasă la percheziţii prin vânzarea unor case, a unor maşini, ca provenind din pensii (?!) sau din comerţul ambulant cu haine second-hand. Explicaţii suplimentare vor fi date însă de cei trei inculpaţi în faţa judecătorului de caz în această primăvară, procesul lor fiind programat să înceapă fix pe 1 aprilie.

Vizualizări: 6,141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: