Prefectul de Gorj anunță că raportul de control de la Teatrul ”Elvira Godeanu” a fost trimis la Curtea de Conturi. Ce probleme sunt!

Prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, a prezentat, vineri, raportul Corpului de Control la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, despre care a spus că l-a trimis și la Curtea de Conturi. Prefectul a declarat că a fost un control desfășurat în condiții dificile, deoarece conducerea a dat foarte greu documentele solicitate.

Se conturează un comportament diferențiat între angajați, unii au salarii mai mari ori sume mai mari pentru chirie, față de alții. În plus, abundă angajările fără concurs. Instituția Prefectului Gorj a pus la dispoziția presei raportul astfel că, după analizarea lui, pandurul.ro va publica și alte articole pe acest subiect. 


Controlul a fost dispus de prefectul Iulian Popescu după ce în spațiul public au apărut mai multe probleme de la teatrul din Târgu Jiu, când circa 30% din angajați au plecat din instituție: „Discutam în ultima parte a anului trecut despre numeroasele scandaluri şi discuţii care afectează foarte mult imaginea acestei instituţii de prestigiu a judeţului Gorj, care de aproape un an de zile este într-o continuă fierbere, oamenii şi profesioniştii acestei instituţii pleacă într-un număr foarte mare. Spuneam în luna noiembrie a anului trecut că atunci când în mai puţin de şase luni de zile îţi pleacă mai mult de 30% din personal, înseamnă că este o problemă gravă de management. Acest lucru m-a convins că este nevoie să intervenim, ca prefect al judeţului Gorj, să nu permitem distrugerea acestei insituţii de cultură şi de aceea am trimis Corpul de Control al Instituţiei Prefectului, care a avut ca mandat verificarea perioadei 2022-2023, din perspectiva modului de cheltuire a banilor publici, modului de angajare şi de salarizare, relaţia teatrului cu autoritatea publică în subordinea în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv cu Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu şi alte tematici de control, strict conform procedurilor şi a legislaţiei în vigoare, în ceea ce priveşte atribuţiile Insituţiei Prefectului şi a Corpului de Control”.

Controlul a fost greu de realizat pentru că nu a fost colaborare din partea conducerii, explică prefectul. „Ţin să precizez că acest control s-a desfăşurat în condiţii dificile pentru că nu a existat o dorinţă de colaborare din partea teatrului. Am primit documentele foarte, foarte greu, de aceea şi acest control s-a prelungit mai mult”.


El spune că angajații sunt plătiți discriminatoriu. Raportul a fost transmis și Curții de Conturi deoarece în contabilitatea teatrului este haos, nici măcar clădirea în care funcționează nu este înregistrată.


„Multe calcule greşite, prime date diferenţial, anumiţi salariaţi aveau un bonus, alţii alt bonus, chiar dacă trebuiau să beneficieze de acelaşi bonus. Lucrurile acestea sunt de contabilitate (…) Modul de aplicare a primelor pentru angajaţi este aplicat discriminatoriu, se fac angajări pe perioadă determinată, fără concurs, chiar dacă în organigramă nu există încadrări de posturi pe perioadă determinată, se fac achiziţii sau contractări cu servicii externalizate pe consultanţă juridică, este un exemplu pus în raport, undeva la 9.700 lei pe o persoană fizică, fără să aibă niciun drept de a presta acest serviciu. Este noaptea minţii cum poţi să faci un contract cu cineva fără să aibă abilitatea  de a presta acest serviciu. Toate aceste aspecte ce ţin de ordinul financiar sunt transmise deja atât Inspecţiei Economico-Financiare de la Craiova, cât şi Curţii de Conturi”, a mai declarat prefectul de Gorj.

Vizualizări: 3,848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: