Predoiu şi Vosganian: Ciurel să plece, dar să plătească daunele!

Mai mulţi lideri ACL, Cătălin Predoiu, Andreea Paul, Lucian Bode şi Varujan Vosganian, ultimii doi foşti miniştri ai economiei, au discutat mai bine de două ore cu lideri de sindicat din CE Oltenia şi CE Hunedoara. La final, aceştia au cerut demisia lui Laurenţiu Ciurel pentru rezultatele economice catastrofale, dar şi pentru „bolşevismul“ din CE Oltenia. Liderii ACL au mai spus că Ponta nu este un bun român, nu uneşte, ci dezbină angajaţii din CE Oltenia. Cătălin Predoiu susţine că Ciurel ar trebui să fie demis, dar să plătească şi daune pentru catastrofa produsă la CEO. La această dezbatere nu a participat nimeni din partea administraţiei, deşi conducerea a fost invitată, şi nici de la sindicatul agreat de CE Oltenia, Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO).

Mai mulţi lideri ai ACL au dezbătut problemele din CE Oltenia, la Rovinari. Liderii ACL vor formula interpelări şi iniţiative şi vor pune presiune pe actualul Guvern pentru a soluţiona criza din CE Oltenia.  La finalul şedinţei cu sindicatele din CE Oltenia şi CE Hunedoara, fostul ministru al economiei Varujan Vosganian a cerut demisia conducerii CE Oltenia, motivul fiind pierderile înregistrate de companie. Pe primele 6 luni, Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, are o pierdere de 193 de milioane de lei. Vosganian a mai comentat şi afirmaţia lui Laurenţiu Ciurel, care spunea că datele sunt secrete. „Faptul că noi am permis apariţia componentei private în companiile de stat, fie că a fost vorba de vânzarea unor pachete de acţiuni pe bursă, a fost tocmai pentru a transparentiza companiile de stat. (..) Aşadar nu este nimic in neregula. Bilanţul la 6 luni în companiile cu proprietate mixtă nu este secret, asta rămâne la libertatea componentei private sa o facă“, a spus Vosganian. El a mai spus că managementul CE Oltenia este „dirijat politic şi încearcă să transforme CEO într-un instrument politic“. „În neregulă sunt dosarele penale ale lui Ciurel, contractele lui Şova şi Ponta la CEO, acestea sunt în neregulă“, a continuat şi fostul ministru Lucian Bode.

foto_lideri_sindicali

Ciurel nu ar trebui să conducă nici o bicicletă

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte al PDL, a fost cel mai dur. A cerut şi el demisia lui Laurenţiu Ciurel, dar înainte să plece trebuie să plătească daune, crede Predoiu. „PSD şi oamenii săi puşi de Ponta, pile politice, construiesc bolşevismul. Lipsa de conducere a combinatului, dezbinarea oamenilor, încălcarea drepturilor sindicale, aşa ceva numai în bolşevism există. Noi ne punem pavăză între bolşevismul domnului Ponta şi al PSD şi Rovinari şi tot mineritul românesc“, a mai spus Predoiu. El a mai spus că Laurenţiu Ciurel nu ar trebui să conducă nici o bicicletă. „Premierul Victor Ponta a calificat complexul ca fiind o şandrama. Eu vreau să-i spun de aici, de la Rovinari, alături de colegii mei, ca şandrama este partidul domniei sale şi că şandrama e Partidul Social Democrat. Şi, domnule Ponta, şandramaua se prăbuşeşte pe dumneata, Rovinariul rămâne în picioare. Cer demisia premierului Ponta numai pentru ceea face aici. E o crimă. Vă citez din  vorbele unui om cu care am stat aici pe culoar: dacă iese Ponta preşedinte, murim. Nu o sa moară Rovinariul, Ponta nu o să iasă preşedinte. Cer demisia lui Ciurel sau demiterea lui. Un astfel de om nu are ce să caute să conducă o bicicletă, dar o perlă cum ar trebuie să fie Rovinariul“, a declarat Predoiu. Liderul PDL spune că, la cum a condus Ciurel, statul ar trebui să-i ceară daune. „Indiferent daca e public sau privat, un manager răspunde pentru bunul mers al companiei pe care o gestionează. Si nu numai că poate fi demis, dar i se pot cere şi daune. Daca la ora asta dl Ponta nu ar fi mai incompetent decât dl Ciurel şi-ar chema ministrul şi i-ar spune să vadă ce face dl Ciurel aici. Şi dacă ar fi responsabil, ar trebui dat afară şi cu daune. Ca nu e doar aşa, că pleacă. Pleacă, pleacă, dar plăteşte pentru ce ai făcut“, a mai spus prim-vicepreşedintele PDL.

„Să vină DNA să facă curăţenie la CEO“?

Fostul ministru al economiei din Cabinetul Ungureanu, Lucian Bode, a susţinut că în strategia energetică a ţării cărbunele trebuie să aibă un rol vital pentru siguranţa energetică. El a mai spus că PSD şi-a bătut joc de OUG 109 privind selectarea managementului corporatist. „Când faci o selecţie pe 109, cheltui peste 200 de mii de euro cu aceasta selecţie şi vii cu acelaşi personaj. Sigur s-a folosit de cetăţenia de australian când a fost selectat pe 109. Înainte era român, pe 109 a fost australian. Este chiar exemplul cel mai urât de bătaie de joc a ceea ce noi ne-am propus prin 109, un management profesionist“, a spus Bode. Deputata Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL, a criticat lipsa dialogului social de la nivelul companiei şi a acuzat PSD de „spargerea forţei sindicale“. Andreea Paul a completat că există prevederi explicite pentru transparentizarea informaţiilor publice. „Ce au de ascuns? Aşteptăm să vină DNA să facă ordine în contractele lui Şova şi Ciurel? Să facă curăţenie în execuţiile bugetare ale CEO? Complexul Oltenia trebuie să devină un complex cu un management tipic nemţesc. Cred că de asta avem nevoie“, a spus Paul. Europarlamentarul PDL, doljeanul Marian Jean Marinescu, a fost şi el prezent la dezbaterea pe minerit şi energie şi le-a explicat liderilor cum se vede acest sistem din perspectiva Uniunii Europene.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: