Pierderea CEO era secretă!!! Ciurel: Va investiga cine trebuie!

Managerul CE Oltenia este foarte supărat pe faptul că presa a publicat date de bilanţ, din care rezultă că pierderile societăţii pe primele şase luni se apropie de 200 de milioane RON, adică două mii de miliarde în lei vechi. Cea mai mare supărare este legată de faptul că Pandurul a publicat un facsimil din raportul Consiliului de Supraveghere, din care rezultă că societatea a vândut energia în pierdere, mult sub costul de producţie. „Nu e o scurgere de informaţii, e mai mult decât atât, o scurgere care va fi investigată de cine trebuie. Au acces maxim 15 oameni la această informaţie. Nici acţionarii nu au acces, adică la preţul serviciilor de sistem, ce cantităţi şi costurile de producţie“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

La şase luni, complexul are o pierdere de 193 de milioane RON, a vândut energie cu 181/MW de lei deşi a produs cu 209 lei/MW şi a vândut cărbune cu 59 de lei, deşi a produs o tonă cu 67 de lei. Laurenţiu Ciurel spune însă că aceste date nu ar fi trebuit să fie publice şi va investiga aceste scurgeri de informaţii. În plus, după calculele lui Ciurel, din cele aproape 200 de milioane de lei pierdere, pierderea din exploatare e de doar 15 milioane! O nouă minciună, pentru că pierderea din exploatare a complexului la şase luni este, potrivit bilanţului, 157 de milioane RON, iar cea financiară 36 de milioane RON.

pierderi_ceo_2

pierderi_ceo

El mai spune că de vină este şi deprecierea yenului, dar care nu e o pierdere reală. Dar nici aprecierea yenului nu este un profit real şi asta nu îl împiedica să se laude anul trecut cu asta. „Aproape 2000 de miliarde din care pierderea de exploatare este undeva la 10-15 milioane. Pentru că diferenţa este dată de certificatele de CO2. Noi am cumpărat la şase luni aproape 70% din certificatele de CO2 necesare pentru că am reuşit să le luăm cu preţuri între 4 şi 5 euro faţă de 7 euro cât a fost preţul pieţei pe perioadă mai lungă. Am vândut energie cu banii în avans ca să facem rost de cash-ul necesar ca să putem să cumpărăm. Au fost cheltuieli de genul acesta. În afara acestui fapt s-a suprapus peste o depreciere a yenului. Aia nu e o pierdere până la urmă, e doar pe hârtie, dar e posibil ca o apreciere a yenului pe o lună să acopere toată deprecierea de pe 10 luni“, a explicat Ciurel la TV Sud.

Pierdere, pierdere, dar cum s-a aflat

Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia estima în vară că societatea va fi pe pierdere şi la nouă luni, dar ceva mai mică, de 150 de milioane RON! O balanţă a companiei la nouă luni nu a fost dată publicităţii, dar şeful PSD Ion Călinoiu minte că societatea este deja pe profit, îngrozit de faptul că va pierde voturile celor 19.000 de angajaţi.

Ciurel nu poate să spună cum va încheia anul. „Imprevizibil la ora asta, dar există spaţiu destul pentru a recupera pierderea. Mai mult pot să spun după 25, dar semnele sunt bune pentru că avem 1,2 TW vânduţi. Cu siguranţă o să fie pe plus, dar nu ştiu cât de mult pe plus. Dacă vă uitaţi aşa a fost şi anul trecut, trei pe plus, două pe minus, tot din cauza certificatelor“.

Adevărata problemă pentru Ciurel nu este de situaţia critică în care a ajuns societatea, ci cum a aflat presa aceste date. Care ar fi clasificate!!! „Dacă vedeţi în presă, s-au publicat acolo nişte lucruri care au caracter confidenţial. Alea nu sunt date la care are acces toată lumea. Şi costuri la servicii de sistem, lucruri pe care nici ANRE (n.red- Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) nu le publică. Nu e o scurgere de informaţii, e mai mult decât atât, o scurgere care va fi investigată de cine trebuie. Au acces maxim 15 oameni la această informaţie. Nici acţionarii nu au acces, adică preţul serviciilor de sistem, ce cantităţi şi costurile de producţie“, a declarat Laurenţiu Ciurel la TV Sud.

Deşi Ciurel a spus că nici ANRE nu publică astfel de date precum preţuri pentru serviciile de sistem, în realitate Agenţia are pe site o decizia nr 1524/26.06.2014, care arată preţurile la care furnizează CE Oltenia energie. Este vorba despre serviciile de sistem pe perioada  iulie-31 decembrie 2014, pe care CE Oltenia le asigură, potrivit documentului public, la preţuri cuprinse între 27 şi 55 de lei.

LINKURILE CĂTRE BILANTUL S1 - 2014 ŞI RAPORTUL CONSILIULUI DE SUPRAVEGHERE

http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/situatii_financiare_30.06.2014-_depuse_0.pdf

http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/raport_consiliu_de_supraveghere_s1_2014_0.pdf

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: