Peste o sută de localnici din Runcurel, expropriați. Cu restul încă se negociază!

Exproprierile din satul gorjean Runcurel merg greu chiar și la câțiva ani de când au fost demarate primele discuții. Oficialii Complexului Energetic Oltenia au reușit să convingă în jur de 100 de localnici să accepte despăgubirile și să plece. Alți aproape 100 încă așteaptă să poarte noi negocieri pentru că nu sunt mulțumiți de banii oferiți de companie, dar riscă să primească și mai puțini.

În satul Runcurel, au mai rămas doar bătrâni. Sunt puțini tineri dispuși să o ia de la capăt în altă localitate. „Eu am 80 de ani. Și dacă îmi dau bani, unde mă mai duc? Aici vreau să mor și aici o să mor”, a spus un localnic. „Ne vor demola biserica și cimitirul. Ce mai avem și noi în sat. Vor să le strămute. Biserica este monument istoric. Dacă ne ia biserica, să ne ia și pe noi”, a spus un alt localnic.  „Sunt prea puțini bani ce ne oferă ei, dar nici aici nu putem trăi. Cad casele pe noi, se dărâmă în fiecare zi puțin câte puțin. Stăm cu frica în sân că pică pe noi. excavatoarele huruie toată ziua și toată noaptea. Vrem să plecăm, dar să fie despăgubirile corecte”, a spus o femeie din sat.

107 localnici din satul Runcurel au acceptat să plece și și-au vândut proprietățile celor de la Complexul Energetic Oltenia. Cu ceilalți săteni, oficialii companiei încă trebuie să poarte discuții pentru că nu sunt de acord cu sumele oferite în schimbul gospodăriilor. „Satul se află în perimetrul de licență a două cariere: Jilț Nord și Roșiuța. Am început achiziția gospodăriilor. Din cele 194, s-au cumpărat 107. Avem spre perimetrul Jilț Nord niște gospodării cu care nu am reușit să încheiem negocierile cu proprietarii. Pretențiile acestora sunt foarte exagerate. Vom fi nevoiți să mergem pe expropriere pe utilitate publică și pentru gospodării. În ceea ce privește gospodăriile dinspre Cariera Roșiuța, încă nu s-a ajuns în dreptul lor, dar cea mai mare parte a proprietarilor doresc, în continuare, negocieri. Pe măsură ce vom purta negocieri, vom face exproprierea gospodăriilor”, a declarat Daniel Burlan, managerul companiei.

Daniel Burlan a mai adăugat că oamenii pot primi bani pe case și terenuri sau compania le poate construi locuință pe alt teren: „Conform regulamentelor noastre, exproprierea se face prin mai multe moduri. O modalitate este și strămutarea. Dacă proprietarul dorește reconstrucția gospodăriei într-o vatră de sat pe care o are achiziționată compania sau pe un teren pe care și l-a achiziționat proprietarul, există și această soluție, de refacere a gospodăriei. Cei mai mulți au fost de acord cu drepturi bănești”.

Cărbunele exploatat de la Runcurel ar fi de ajuns pentru un grup întreg de la Termocentrala Turceni. Oamenii care nu vor accepta să plece, riscă să fie evacuați. „Este foarte important. În momentul de față, avem o situație de blocaj la Jilț Nord datorată unor proprietari. Nu avem acces la o cantitate importantă de rezervă de cărbune care ar asigura un grup de la Termocentrala Turceni, dar încercăm pe expropriere pe utilitate publică aceste gospodării cu care nu ne înțelegem. Din toate acestea, au de pierdut cetățenii pentru că atunci când s-au făcut exproprierile pe utilitate publică, valorile sunt mult mai mici decât cele pe care le oferim noi”, a mai spus Burlan.

Vizualizări: 3,669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: