Oficial guvernamental: Primăria Târgu Jiu este obligată să returneze fonduri europene

Un nou episod controversat privind administrația municipiului Târgu Jiu, de data aceasta legat de un proiect european pentru modernizarea iluminatului public. 

Secretarul general adjunct din Ministerul Dezvoltării, Victor Banța, a dezvăluit că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AM POR), a aplicat o corecție de 100% asupra unui contract important pentru administrație, cu care primarul Marcel Romanescu s-a lăudat de multe ori. Este vorba despre contractul de proiectare și asistență tehnică din 2020, în cadrul proiectului „Creșterea eficienței sistemului de iluminat public al municipiului Târgu Jiu”, finanțat din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.

Banța a criticat public administrația condusă de primarul Marcel Romanescu, subliniind că această corecție a fost impusă din cauza unor nereguli grave în procesul de achiziții publice și a unor plăți considerate nelegale. „Cauza corecției este neconformitatea: încălcarea legislației achizițiilor publice și plăți nelegale, drept pentru care Primăria va returna întreaga sumă! Așadar noi, târgujienii, vom suporta consecințele nesăbuinței, căreia să-i spunem greșealǎ, deocamdată”, a precizat secretarul de stat, făcând referire la suma finanțată inițial prin fondurile UE în anul 2020, când primarul ar fi solicitat personal finanțarea proiectului la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Este vorba, conform documentelor publicate de acesta pe pagina de Facebook, de circa 19 milioane de lei.

Banța și-a exprimat speranța că autoritățile competente, în special Camera de Conturi Gorj, vor demara acțiuni de recuperare a prejudiciului. „Mă aștept de la Camera de Conturi să declanșeze acțiunea de recuperare în regres a prejudiciului”, a punctat acesta.

Galerie foto



Vizualizări: 1,586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: