Agresorii din Gorj vor fi monitorizați electronic: Sistemul devine operațional

Începând cu 1 octombrie 2024, județul Gorj se alătură altor 17 județe din țară prin implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, destinat agresorilor plasați sub control judiciar sau aflați în arest la domiciliu. Această măsură face parte din eforturile Poliției Române de a preveni și combate violența de orice fel, protejând astfel victimele și asigurându-se că cei responsabili sunt trași la răspundere penală.

Sistemul de monitorizare va permite urmărirea constantă a agresorilor, având ca scop principal prevenirea contactului fizic între aceștia și victimele violenței domestice. Acest mecanism este considerat o metodă eficientă de supraveghere, ce nu impune constrângeri, ci facilitează respectarea obligațiilor stabilite prin procedurile judiciare.

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a anunțat că au fost amenajate spațiile necesare desfășurării activităților de monitorizare și că s-au finalizat dotările cu logistica necesară. Monitorizarea se va efectua automat și sistematic, iar identitatea persoanelor supravegheate va fi cunoscută doar de către autoritățile de supraveghere, păstrând astfel confidențialitatea.

”Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate”, transmite IPJ Gorj.

Sistemul va permite accesul la datele de localizare ale celor care poartă dispozitivele electronice de supraveghere, facilitând verificarea respectării măsurilor impuse de instanțe.

Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: