Oasele unui rinocer, descoperite într-o carieră din Gorj

Fragmentele unui animal preistoric de mari dimensiuni, cel mai probabil un rinocer lânos, au fost descoperite la începutul marţi, 10 iulie, în cariera Peșteana Sud, comuna Urdari, de un localnic ce păștea caprele în zonă. Oasele ce au o vechime de câteva milioane de ani au fost aduse deja la Muzeul Județean Gorj, urmând a fi trimise pentru cercetări la Cluj Napoca. Este vorba despre două fragmente de mandibulă cu dinți fosilizați și de un femur. Mandibula rinocerului lânos descoperit în Gorj are o dimensiune de aproape un metru, iar măseaua este cât un măr.

Gheorghe Calotă, un localnic de 35 de ani din Urdari a găsit în cariera Peșteana Sud mai multe oase ale unui rinocer lânos, animal ce trăia pe teritoriul județului Gorj în urmă cu câteva milioane de ani. Omul care își păștea caprele în zonă a anunțat imediat Poliția Rurală de la Rovinari, care a apelat la reprezentanții Muzeului Județean Gorj. Muzeografii gorjeni s-au deplasat marți în cariera Peșteana Sud din comuna Urdari, de unde au recuperat oasele fosilizate care provin de la un animal preistoric. ”Marți am fost sunat de un cetățean din comuna Urdari, sat Fântânele, care a zis că a descoperit niște fragmente de animale preistorice. Ne-am deplasat acolo, în perimetrul Carierei Peșteana Sud, de unde am preluat cele trei fragmente de oase fosilizate, care provin probabil de la un rinocer lânos”, spune Dumitru Hortopan. Conducerea Muzeului Județean Gorj spune că zona în care au fost descoperite oasele este foarte dificilă de săpat, așa că este greu de spus când se vor face cercetări pentru a găsi și restul fragmentelor. ”Zona este foarte dificilă de săpat deoarece este într-un taluz foarte mare și oasele au fost găsite la baza taluzului care este nisipos. Cu timpul probabil vom mai realiza o săpătură pentru a mai recupera eventuale oase”, mai menționează Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. Nu este singura piesă fosilă care se regăsește în patrimoniul muzeului, dar are o importanță deosebită. Muzeul din Târgu Jiu mai deține fragmentele unei gazele de trei milioane de ani, descoperite la Logrești, oase de mastodont sau chiar de rinocer. ”Noi mai avem antilope, gazele, mastodonți și boi primitivi”, mai menționează Dumitru Hortopan.

”La prima vedere oasele respective pot fi datate la câteva milioane de ani în urmă. Noi mai avem piese fosilizate în cadrul muzeului, dar de asemenea dimensiuni și păstrate atât de bine nu mai sunt. Acestea urmează să fie duse la laboratorul de biologie și geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, cu care avem și un contract de parteneriat. Vor fi restaurate, determinate și expuse pentru publicul vizitator”, explică Dumitru Hortopan.

TEORIE

Se pare că cel mai bătrân rinocer lânos a fost descoperită în Platoul Tibetan. Animalul ar fi trăit cu 3.6 milioane de ani în urmă, asta însemnând că această specie ar fi apărut în acest loc. Rinocerul lânos din Tibet este conform cercetătorilor cu cel puțin un milion de ani mai în vârstă decât alți rinoceri descoperiți până acum.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: