O nouă împărțire a puterii în Gorj

Partidul Democrat Liberal Gorj riscă să piardă controlul a circa o treime din instituțiile a căror conducere i-a revenit în urma protocolului semnat cu Partidul Social Democrat în luna ianuarie a acestui an. Prin protocol, fiecare din cele două partide și-a adjudecat câte 20 de instituții. Ca urmare a blocării negocierii care s-a produs tot în luna ianuarie, se întrevede ca tot mai probabilă ideea ca instituțiile să fie împărțite pe ministere. Cu alte cuvinte, PSD va coordona în Gorj toate instituțiile care sunt subordonate unor miniștri ai acestei formațiuni, ceea ce înseamnă 26 din cele 40 de deconcentrate. Pentru PDL Gorj pierderea ar putea fi compensată doar dacă ar obține în schimb control deplin asupra societăților din subordinea Ministerului Economiei, după cum susțin surse democrat-liberale.

Gorjul este unul din puținele județe în care partidele din coaliția guvernamentală nu reușesc să aplice protocolul de colaborare, din cauza blocajului produs de pesediști imediat după semnarea acestuia. Cum aripa Călinoiu – Ponta din PSD nu vrea cu niciun chip să reia negocierile cu PDL, s-a ajuns la situația ca, la o jumătate de an de la alegeri, șefia celor mai multe instituții să rămână tot la liberali. Pentru că lucrurile nu pot rămâne așa la infinit, pesediștii și pedeliștii vor trebui să aplice în Gorj planul „B”, și anume împărțirea puterii locale pe structura celei centrale, adică fiecare partid va coordona în județ domeniile pe care le gestionează și la nivel național.

PDL pierde patru din cele cinci instituții ale Ministerului Muncii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este condus de social democratul Marian Sîrbu. Astfel, dacă se ajunge ca în Gorj toate instituțiile deconcentrate să fie conduse în funcție de culoarea politică a ministrului de resort, PSD va trebui să numească șefi la cele cinci instituții deconcentrate din subordinea ministrului Sîrbu și anume: Inspectoratul Teritorial al Muncii, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția de Plăți și Prestații Sociale, Casa Județeană de Pensii, precum și Direcția Muncii, Familiei și Solidarității Sociale. Dintre cele cinci instituții menționate, primele patru au fost adjudecate prin protocolul din ianuarie de PDL și doar Direcția Muncii i-ar fi revenit PSD. În noile condiții însă, toate cinci vor avea directori susținuți de Partidul Social Democrat.

Agricultura, Sănătatea și Învățământul, domeniile PSD

Ministerul care are cele mai multe instituții deconcentrale este Ministerul Agriculturii, care este condus tot de un lider PSD,  și anume Ilie Sârbu. În acest caz însă, PSD își adjudecase oricum prin protocol conducerea celor mai multe instituții din domeniu, astfel că va câștiga în plus doar Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice și Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. În rest, PSD avea oricum prin protocol șefia Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă, Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie și Direcției Silvice.

PDL va pierde în Gorj și Oficiul pentru Protecția Consumatorului, care ține de ministerul pentru IMM-uri. În ceea ce privește domeniul învățământului, acesta îi revenea oricum PSD, care la negocierea protocolului din luna ianuarie a avut ca primă opțiune Inspectoratul Școlar Județean, unde l-a și numit deja pe Nicolae Mergea inspector șef. Și sănătatea va ajunge exclusiv pe mâinile social-democraților, deși inițial Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate și Spitalul Județean reveniseră PDL. În acest domeniu pesediștii au încălcat deja protocolul, numind director la CJAS. Social democrații susțin că nu recunosc protocolul semnat cu PDL în Gorj, cu toate că l-au semnat. O vreme pesediștii chiar susțineau că protocolul nu există, până când presa l-a publicat în facsimil, cu semnăturile ambelor comisii de negociere.

PDL câștigă Cultura, Vama, Inspecția în Construcții

Printre instituțiile a căror coordonare o preia PDL în defavoarea PSD, în cazul în care responsabilitățile de împart pe ministere, este Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, unde este vehiculat și un posibil director în persoana lui Pompiliu Ciolacu jr. De asemenea, PDL va putea să numească director la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară, care este în directa subordine a Secretariatului General al Guvernului, adică a democrat-liberalilor.

Și Biroul Vamal ar urma să treacă la PDL, deoarece ține de Ministerul Finanțelor. Democrat liberalii rămân și cu două dintre cele mai importante instituții deconcentrate, Direcția Finanțelor Publice și Garda Financiară, care îi reveneau și prin protocol, dar îi rămân și prin noua împărțeală. O instituție importantă care va reveni PDL este și Inspectoratul de Stat în Construcții, la care se vor adăuga Direcția pentru Sport și Direcția de Statistică.

Control total în minerit și energie, o posibilă compensație pentru PDL

Liderii Partidului Democrat Liberal Gorj au analizat zilele trecute noua repartizare a instituțiilor pe ministere. Deși per total rămân cu 14 în loc de 20 de instituții deconcentrale, cei de la PDL susțin că egalitatea ar putea fi restabilită dacă democrat liberalii vor avea control total în minerit și energie, societățile de profil aparținând Ministerului Economiei. În acest moment, la Societatea Națională a Lignitului Oltenia, nu mai puțin de trei directori aparțin PSD, și anume Mihai Dafinoiu, Nicolae Popescu si Grigore Dădălău. Mai mult, la o eventuală împărțire a responsabilităților pe ministere, pesediștii ar putea pierde locurile pe care le au în consiliile de administrație și adunările generale ale acționarilor atât la SNLO, cât și la complexurile energetice.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: