O firmă din Maramureș va reabilita o culă din Gorj

A fost desemnat constructorul care se va ocupa de reabilitarea Culei Cioabă Chintescu, din satul Șiacu. Serviciile de proiectare, dar și restaurarea și conservarea culei au fost obținute de o firmă din Baia Mare. Firma Rustic a obținut un contract cu autoritățile din Gorj în valoare de circa 2,5 milioane de lei.

Este vorba de o firmă înființată în 2019 și care are la activ peste 20 de licitații în valoare de 250 de milioane de lei.

Licitația a fost atribuită în această săptămână. 

Cula este un monument important de care risca să se aleagă praful dacă nu ar fi intervenit voluntarii de la “Ambulanța pentru Monumente”, care au acoperit clădirea, în urmă cu trei ani.

“Construcţia a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă (1829, 1838, 1894, 1903, 1904, 1908, 1912, 1934, 1940, 1945, 1977, 1986, 1990), cât şi din întreţinerea deficitară în timp. În prezent tencuielile interioare şi exterioare sunt din mortar pe bază de var, învelitoarea este din şiţă de brad montată cu ocazia intervenţiei din 2020 de Ambulanţa pentru Monumente şi scările sunt placate cu scânduri (trepte + contratrepte), acestea fiind în trecut din grinzi de stejar, încastrate în masivul de zidărie”, explică autoritățile județene.

În caietul de sarcini sunt enumerate și principalele degradări constatate de proeictantul și expertul tehnic care au analizat cula: “fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, în parapeţi şi în buiandrugi; - fisuri şi crăpături în pereţii structurali de zidărie; - dislocări şi desprinderi ale zidăriilor arcelor cerdacului; - cărămizi lipsă, ciobite, macerate; - zone cu tencuială căzută, puternic degradată sau chiar în pericol de prăbuşire, ceea ce a expus zidăria la infiltraţii de apă din exterior şi la fenomenul de îngheţ-dezgheţ; - zone de tencuială cu reparaţii necorespunzătoare realizate cu mortar pe bază de ciment portland; - tencuieli cu mortar de ciment; - trotuarul este neetanş şi degradat. Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la interiorul construcţiei sunt: - fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, parapeţi şi buiandrugi; - fisuri şi crăpături în pereţii structurali. Peretele dintre cameră şi cerdac este puternic fracturat, în fracturi au fost introduse pene de lemn; - pereţi structurali afectaţi de umiditate; - planşeul de peste etajul 1 nu are tăvănuială şi podină; - grinzile de lemn ale planşeelor sunt puternic afectate de umiditate şi de atac xilofag”.

Construcția riscă să se facă una cu pământul în caz de cutremur.  In momentul de fata, obiectivul nu dispune de instalatie electrica interioara de iluminat și prize, de instalatie IPT, de niciun fel de instalatie de încălzire.

Vizualizări: 1,170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: