Numărul naşterilor, în scădere la Târgu Jiu
Numărul gorjencelor care vor să-şi aducă copiii pe lume la Târgu Jiu este din ce în ce mai mic. Cadrele medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu spun că este o situaţie cu care se confruntă de câţiva ani, numărul scăzând cu câte 200 de copiii pe an. Printre explicaţii se numără fie scăderea natalităţii, fie preferinţa viitoarelor mămici de a naşte la clinici particulare. În acest moment la maternitatea din Târgu Jiu sunt doar 20 de nou născuţi.
Camelia SUCIU
Naşterile au scăzut drastic la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu în ultimii ani, cadrele medicale fiind de părere că principala cauză este scăderea natalităţii. În fiecare an se nasc cu câte 200 de copii mai puţin la Târgu Jiu, fenomen deloc încurajator pentru cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea aici. „Natalitatea a scăzut foarte mult în ultimul timp, la intelectuali a crescut vârsta la care fac copii, în general după 30 de ani în timp ce în mediul rural, vârsta frecventă este de 15 ani. Pe de altă parte, cele cu o condiţie financiară mai bună preferă să nască la clinici particulare”, a declarat Camelia Roman, şef secţie Neonatologie.
Chiar dacă secţia a fost dotată în urmă cu trei ani de Banca Mondială cu aparatură ultraperformantă, nici măcar acest lucru nu le motivează pe mămici să nască aici. „În urmă cu trei ani am fost dotaţi de Banca Mondială cu aparate de susţinere a respiraţiei, fototerapii împotriva icterului, monitoare, ventilatoare, aspiratoare, mese de reanimare speciale pentru nou născuţi. Suntem o secţie dotată, poate printre cele mai dotate din judeţ”, a adăugat Camelia Roman.
Potrivit medicilor de la Neonatologie, principalele motive pentru care gorjencele fug de maternitatea din Târgu Jiu sunt impunerea unei discipline riguroase dar şi faptul că la Târgu Jiu nu se fac cezariene la cerere. „Se ştie că în maternitatea din Târgu Jiu vizitele nou născuţilor sunt interzise. Suntem foarte stricte în privinţa vizitelor, nu permitem rudelor să stea în preajma copilului atâta timp cât stă în maternitate tocmai pentru a evita infecţiile şi credem noi că se impune pentru siguranţa micuţelor. În privinţa cezarienelor, se cunoaşte faptul că nu se fac la cerere ca la alte spitale ci numai dacă medicul dispune acest lucru”, a declarat Camelia Roman. Printre cele mai frecvente afecţiuni cu care se nasc copiii se numără prematuritatea, infecţiile care ţin de mamă, infecţii nozocomiale şi patologiile respiratorii.