Motive pentru care trebuie dublate alocațiile copiilor

Premierul liberal Ludovic Orban a spus că a găsit patru metode prin care să blocheze sau să amâne dublarea alocațiilor pentru copii. O hârjoneală politică între PSD și PNL i-a făcut pe parlamentari să voteze o propunere bună, aceea de dublare a alocațiilor. Din păcate, la baza măsurii nu a stat un studiu de impact, ci doar o luptă pentru voturi.

Când spun studiu de impact, nu mă refer la câți bani costă aplicarea unei astfel de măsuri și nici dacă acești bani sunt în buget. Când spun studiu de impact, mă refer la impactul pe care o astfel de măsură l-ar putea avea asupra tinerelor familii.

Natalitatea în România a scăzut dramatic în ultimele decenii. Sunt comune în Gorj în care se nasc doar doi-trei copii pe an și mor zeci de persoane. Sunt comune în Gorj în care mai există o singură școală, și aia cu doar câțiva copii.

Premierul Orban din Ungaria a decis să ofere familiilor cu doi copii împrumuri subvenționate, de zeci de mii de euro, pentru cumpărarea de locuințe. La al treilea copil, o treime din datorie se șterge, iar asta înseamnă practic un sprijin de peste zece mii de euro. La al patrulea copil, femeile nu mai plătesc impozit pe venit. Sunt măsuri cu un impact bugetar uriaș pe termen scurt, dar care pe termen lung vor ajuta Ungaria.

Românii care au acum 30-40 de ani trebuie să știe că pensiile lor vor fi în pericol pentru că, din cauza natalității scăzute și a migrației masive, numărul de salariați peste 20 de ani va fi foarte mic. Cu toții ar trebui să susținem orice măsură fiscală sau de altă natură care ar putea încuraja natalitatea și întoarcerea acasă a românilor plecați.

Dublarea alocațiilor pentru copii este necesară și pentru că sunt foarte multe familii sărace în România. Sunt foarte mulți copii care fac foamea. Alocațiile trebuie dublate ca să nu mai avem în mediul rural grădinițe cu câțiva copii, ca să nu avem sate cu un copil la 20 de case.

Efortul bugetar este unul mare, dar necesar dacă ne interesează ce se va întâmpla cu țara asta și peste 20 de ani. România încă are un buget consistent, care poate fi mai bine împărțit, dacă prioritățile sunt altele. Ne uităm în jur și vedem cu toții câți bani se risipesc pe lucrări inutile sau de proastă calitate, câți politruci sunt plătiți cu salarii uriașe din banii noștri și așa mai departe. Țara asta încă mai are bani, lipsește doar un proiect de țară.

Vizualizări: 4,663

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: