Când butoanele sunt la partid
Complexul Energetic Oltenia va avea din această săptămână un nou Consiliu de Supraveghere. Două posturi sunt vacante și ar putea fi ocupate în ședința AGA din 16 decembrie, iar ceilalți supraveghetori care reprezintă statul vor fi și ei schimbați în 19 decembrie.
Dat fiind că fiecare guvern își pune oamenii lui în funcții și că deja asta se întâmplă de 30 de ani, nu o să ne așteptăm acum la altceva de la PNL. Liberalii au guvernarea și vor deconta problemele uriașe de la CE Oltenia, astfel că este normal să conducă specialiștii lor.
Propunerile făcute de președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, și anunțate vineri în conferință de presă au stârnit cel puțin mirare. Vîlceanu a propus doi tineri antreprenori din Gorj pentru Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, și anume Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu. Unul are o agenție de turism și altul o firmă de IT. Probabil că sunt buni în ceea ce fac, dar nimic din CV-ul lor nu arată vreo legătură cu domeniul energetic. Iar Dan Vîlceanu știe bine că o companie din energie nu poate fi condusă ca un chioșc de ziare. Poate are în cap că butoanele vor fi la partid și atunci merge să pună niște neștiutori, care să voteze cum li se spune. Nu găsesc altă justificare rațională pentru astfel de propuneri.
Vîlceanu și-a justificat alegerile în conferința de presă de vineri, spunând că nu punea pune specialiști din cauza unor condiții de incompatibilitate, pentru că legea interzice să numească salariați ai CE Oltenia ori ai firmelor cu care compania din Gorj are contracte.
Este greu de crezut că toți specialiștii sunt incompatibili cu conducerea CE Oltenia, că dacă ar fi așa, ar înseamna că legea e proastă. Dar, ca să vedeți cât de liberală este gândirea lui Dan Vîlceanu, aceasta a spus în conferința de presă că a luat în calcul și numele tânărului om de afaceri Ionel Burtea, cel care la doar 23 de ani s-a remarcat prin afacerea cu vinul de mure de la Țicleni. Un tânăr remarcabil, ambițios, de afacerile căruia o să mai auzim, dar care este pe cu totul altă zonă.
Gorjul are și tineri antreprenori pe zona de energie. Mihai Toader Pasti, de exemplu, este unul din cei 100 de tineri viitori lideri din energie selectați anul acesta de Future Energy Leaders să facă parte din programul Consiliului Mondial al Energiei. O rețea mondială de tineri profesioniști în energie a selectat un român, pe tânărul Mihai Toader Pasti. Acest tânăr gorjean, împreună cu specialiștii cu care lucrează, a reușit în ultimii ani să convingă parlamentul să schimbe legea energiei, astfel încât, de la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice. Foarte important, Mihai Toader Pasti militează pentru o energie curată, iar viitorul CE Oltenia depinde de reușita procesului de decarbonare. Este un exemplu de specialist care nu este incompatibil cu CE Oltenia, dar sigur mai sunt și altele.
A fi un tânăr antreprenor de succes este o calitate importantă, dar nu suficientă pentru a conduce o companie cu 13.000 de angajați și probleme uriașe legate de pierderi de sute de milioane de euro pe an, de tehnologii depășite, de personal îmbătrânit, de cariere blocate, de boli profesionale, de accidente de muncă, de poluare și multe altele. Este nevoie de oameni care să știe deja care sunt soluțiile pentru astfel de probleme, nu care să le învețe la locul de muncă.