Moştenirea lui Ciurel: conturi goale pe moşie
A trecut vreun an de zile de când au apărut primele informaţii despre lucrările în sistem „şlam dens” ce trebuiau realizate la Complexul Energetic Rovinari, şi, acum, devine oficial că acesta au costat prea mult. Unitatea economică s-a văzut nevoită să recunoască faptul că fosta conducere, adică echipa de „profesionişti“ a lui Laurenţiu Ciurel, a încheiat contracte pe bandă rulantă fără să asigure şi finanţarea pentru investiţiile respective, lucru care, indirect fiind spus, este la limita legii.
Complexul Energetic Rovinari a dat ieri publicităţii un comunicat de presă prin care anunţa că situaţia nu este deloc una fericită pentru unitatea preluată de Gheorghe Daviţoiu de la începutul anului. Cam neobişnuită zi pentru un asemenea comunicat de presă, mai ales că el este semnat de directorul de investiţii Vasile Tudorescu, dar, printre rândurile care cuprind cifre seci, se pot citi adevăruri pe care niciun director de mare companie nu le va spune vreodată, mai ales atunci când are nevoie de credite bancare. Şi, totuşi, din documentul dat ieri publicităţii reiese clar că pe „moşie” ar fi nevoie de „numai” 163 de milioane de lei pentru a se plăti lucrările contractate în cursul anului 2008 şi executate deja de firmele cu care a încheiat contracte comerciale.
Conform lui Tudorescu, complexul energetic trebuie să plătească suma respectivă în condiţiile în care nu ar mai realiza niciun alt contract în afara celor încheiate de fosta conducere a unităţii. Astfel, complexul are pentru anul 2009 investiţii contractate din anii anteriori în valoare de 400 de milioane de lei, din care sursele de finanţare sunt asigurate în cuantum de 237 de milioane lei. Cea mai mare parte a surselor de finanţare existente deja, respectiv, 181 de milioane, o reprezintă creditele bancare, alte 56 de milioane provenind din surse proprii. Complexul Energetic Rovinari a încheiat în cursul anului 2008 contracte pentru lucrări de investiţii în valoare de 294,3 milioane RON, deşi avea finanţare asigurată doar pentru lucrări de 192,6 milioane lei. Unitatea economică recunoaşte prin comunicatul de presă că, în momentul de faţă, este în situaţia de a nu-şi putea achita partenerii de afaceri pentru lucrările executate în baza contractelor care nu aveau finanţare asigurată.
Nu sunt bani pentru plata investiţiilor
„În aceste condiţii, contractorii care au respectat graficele de execuţie sunt în situaţia de a nu putea fi plătiţi, diferenţa dintre lucrările recepţionate înainte de 31.12.2008 şi sursele asigurate pentru plată fiind de peste 64 milioane lei. Chiar dacă actuala conducere nu ar mai realiza niciun contract comercial pentru execuţia unor lucrări de investiţii, diferenţa moştenită este de circa 163 milioane lei”, se menţionează în comunicatul de presă semnat de directorul de investiţii Vasile Tudorescu. Conform acestuia, contractele încheiate anul trecut în cuantum de 294,3 milioane lei au fost în proporţii aproape egale pentru lucrări de mediu şi, respectiv, lucrări de modernizare a blocului energetic numărul 6. Ce nu se spune prin comunicatul de presă este însă că, la finalul anului trecut, atunci când era evident că Ciurel nu va mai rămâne pe moşie, fosta conducere a CE Rovinari a încheiat contracte cu firme apropiate ca interese în valoare de zeci de miliarde de lei. Mai un ziar, mai o firmă de pază sau chiar o casă avocatură au primit de la Ciurel contracte, evident, prin negociere fără publicare, fiindu-le asigurat, astfel, traiul pentru 2009. Sursele noastre susţin că în unele cazuri s-au făcut chiar şi plăţi anticipate, că doar nu ar fi prima dată când fostul director general ar fi procedat în acest fel.
„Şmen dens”-ul nu prea poate fi plătit
Revenind însă la comunicatul de presă de ieri, nu putem să nu remarcăm faptul că în documentul respectiv se precizează că un procent de 52% din contractele de investiţii de anul trecut îl reprezintă „lucrări de mediu”. Aceasta este forma oficială a „şmen dens”-ului pentru care Ciurel s-a supărat un an întreg pe ziariştii care au consemnat greşelile din acel contract. Lucrările de mediu constau în încheierea unui contract de circa 152 de milioane de lei pentru realizarea sistemului de evacuare a cenuşii în sistem şlam dens, contractul respectiv făcând de circa un an obiectul unei anchete a procurorilor anticorupţie. O parte dintre angajaţii complexului energetic, foşti membri în comisia de licitaţie, printre care şi fostul director comercial Gheorghe Iliescu, au refuzat la începutul anului 2008 să semneze contractul respectiv, invocând suma prea mare.
Preţul de 152 de milioane de lei a fost obţinut după ce, iniţial, complexul avea lucrarea împărţită în două şi pentru fiecare a organizat la sfârşitul anului 2007 câte o licitaţie, costurile fiind estimate la 70 de milioane de lei. Procedurile respective au fost anulate atunci de fostul director general Laurenţiu Ciurel, care menţiona faptul că nu există fonduri pentru o asemenea investiţie. Ciurel a semnat la începutul anului 2008 o dispoziţie prin care cele două lucrări licitate separat erau unificate într-una singură, acesta precizând ulterior că preţul de 152 de milioane de lei era chiar unul foarte bun, în condiţiile creşterii preţurilor pe piaţă. Ancheta demarată în luna aprilie 2008 de procurorii Biroului Teritorial Gorj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Gorj în acest caz nu a fost finalizată până în prezent. Procurorii DNA cercetau la un moment dat 15 persoane cu funcţii de conducere din cadrul CE Rovinari pentru abuz în serviciu.
Dintre toţi cei în cauză, cel mai mult au avut de suferit fostul director comercial Gheorghe Iliescu, care, de abia de luna trecută are din nou un loc de muncă pe „moşie”, dar nu pentru că a câştigat procesul, ci pentru că i-a fost aprobată o cerere în acest sens. Nici fostul responsabil cu serviciul achiziţii, Ion Mecu, nu a scăpat de efectele deciziilor luate de Ciurel împotriva sa, acestuia fiind desfiinţat anul trecut, în luna mai, locul de muncă de către consiliul de administraţie. Mecu a fost atunci retrogradat şi ca post şi ca trepte de salarizare şi doar pentru că i-a spus lui Ciurel că greşeşte unificând cele două licitaţii pentru care spunea că nu are bani într-una singură care avea să coste dublu şi pentru care moşierul zicea că are surse de finanţare, dar, după cum se vede, banii nu prea erau.