DNA caută şpaga americană de la CE Rovinari
Angajaţii Complexului Energetic Rovinari au verificat şi ieri arhiva comercială a unităţii pentru a vedea dacă există înregistrat vreun contract care să aibă legătură cu omul de afaceri americani Richard Morlok, cel care a declarat că a oferit mită mai multor companii din lume, inclusiv la Rovinari, pentru a i se facilita încheierea unor contracte. În paralel cu munca de căutare a vreunui contract, procurorii anticorupţie de la Bucureşti au dat de înţeles că au deschis o anchetă, pentru a lămuri lucrurile.
Numele lui Richard Morlok a devenit la Rovinari mai cunoscut poate şi decât cel al fostului moşier Laurenţiu Ciurel, asta mai ales că niciodată arhiva unităţii nu a fost mai scotocită decât acum pentru depistarea unor eventuale documente care să aibă legătură cu afirmaţiile de corupţie făcute de afaceristul american. Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Rovinari, Leonard Filip, a declarat ieri că în căutările făcute până acum nu a fost descoperit nici un document care să aibă vreo legătură cu un posibil contract încheiat între 2003 şi 2006 cu firma lui Morlok, firmă care este furnizor de valve pentru diferite termocentrale din lume. Filip apreciază că, cel mai probabil, dacă a existat un astfel de contract, acesta a fost încheiat la nivel central în cadrul fostelor structuri ale Termoelectrica. Termocentrala Rovinari s-a desprins din Termoelectrica în anul 2004, când a fost unificată cu câteva exploatări miniere din zonă pentru a forma Complexul Energetic.
În privinţa unei eventuale anchete penale de miercuri încoace s-au făcut tot felul de speculaţii, mai ales că dinspre americani nu a transpirat numele vreunui eventual „corupt”, sumă de bani sau an în care s-ar fi dat vreun comision menit să faciliteze încheierea vreunui contract de vânzare de valve către Rovinari. La nivel de judeţ nu s-au făcut demersuri de această natură, cazul nefiind de competenţa poliţiştilor, iar în privinţa procurorilor anticorupţie aceştia aşteptând eventuale dispoziţii de la centru. Ieri Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat verificări cu privire la acuzaţiile făcute de fostul director financiar al unei uzine din California (SUA), care susţine că a dat mită reprezentanţilor Complexului Energetic Rovinari. DNA nu a spus negru pe alb că face o anchetă pe moşie, şi care oricum nu ar fi prima, dar a dat de înţeles că a demarat nişte demersuri în acest sens. "Datele solicitate nu sunt publice în conformitate cu articolul 12, alineatul 1, literele e şi f, din Legea 544/2001", a comunicat ieri biroul de presă al DNA, tuturor jurnaliştilor care s-au interesat de eventuala sesizare a Direcţiei, ca urmare a informării Departamentului american al Justiţiei privind acuzaţiile lansate de directorul american.
Excepţia care confirmă eventuala anchetă
Ce spunea legea invocată de DNA în răspunsul cu pricina- Potrivit articolului 12, alineatul 1, al Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor următoarele informaţii: e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare; f) informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces". Altfel spus, e un „ceva” despre care deocamdată nu se poate vorbi. Şi tot deocamdată, cel puţin până ieri, era clar că pe la Rovinari nu ajunsese nimeni de la DNA care să pună vreo întrebare, ceva. Procurorii mai au în lucru şi alte dosare legate de moşia de la Rovinari şi, până acum, nu există vreo informaţie că cine ar păţi ceva după verificările respective.
Ancheta de acum începe după ce fostul director financiar al unei uzine din California a susţinut că a dat mită reprezentanţilor Complexului Energetic Rovinari, din România, după cum se arăta miercuri într-un comunicat al Departamentului american al Justiţiei. Richard Morlok (55 de ani), din Santa Margarita (California), a pledat vinovat în faţa unui judecător federal din Santa Ana la acuzaţia de conspiraţie în vederea efectuării de plăţi ilegale către oficiali ai unor guverne străine în scopul obţinerii de contracte pentru compania sa, încălcând o lege în acest sens. Potrivit documentelor tribunalului, compania sa producea valve ce urmau a fi utilizate în industria producătoare de energie nucleară, în industria petrolieră şi a gazelor din întreaga lume. Morlok a fost director financiar al acestei companii între 2002 şi 2007, monitorizând şi aprobând acordarea de comisioane.
Pisc nu ştie nimic despre vreun Morlok
Director general al fostei termocentrale Rovinari a fost, după anul 2000, Ion Pisc, care se află şi în prezent la conducerea Complexului Energetic Rovinari. Pisc a declarat, miercuri, că nu ştie despre existenţa unui astfel de contract, ba mai mult despre eventuale plăţi ilegale făcute vreunei persoane din conducerea unităţii pentru achiziţionarea valvelor importate din SUA. "Despre informaţia aceasta nu cunosc absolut nimic, nu am cunoştinţă că ar fi fost vreun contract cu vreo firmă străină care să aibă legătură cu acest aspect", a declarat Pisc. Cazul va mai rămâne în atenţia opiniei publice şi în perioada următoare, mai ales dacă procurorii vor reuşi să găsească şi vreo dovadă în sensul celor afirmate de afaceristul american.