Peste 100 de pesedişti gorjeni – martorii DNA în dosarul lui Năstase
Caz fără precedent pentru justiţia din România şi pentru politicienii din Gorj, după ce aproape 200 de gorjeni, membri ai PSD, în mare parte, au dobândit calitatea de martori în dosarul penal „Trofeul Calităţii”, în care fostul preşedinte al partidului, Adrian Năstase, este judecat, alături de alte persoane, pentru fapte de corupţie. Foşti primari din judeţ, ex-şefi de instituţii publice şi toţi angajaţii Inspecţiei în Construcţii vor depune mărturie în acest proces, proces despre care fostul premier spune că va dura cel puţin un deceniu.
Procesul în care Adrian Năstase este acuzat de corupţie în legătură cu strângerea mascată de fonduri pentru campania electorală prezidenţială din 2004 a început ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, ca orice alt proces de acest gen, şi acesta a fost amânat, pentru 24 martie, din cauza lipsei de apărare a unora dintre inculpaţi, Năstase nefiind singurul trimis în judecată. Aparent dosarul nu prezintă nicio importanţă pentru gorjeanul de rând, însă, răsfoind, în grabă, e drept, multele pagini din rechizitoriu, oricine poate descoperi acolo fapte care, dacă ar fi fost spuse în 2004 i-ar fi asigurat lui Traian Băsescu o victorie şi mai mare la Gorj. De acum încolo portocalii, dacă le dă mâna, pot să îi ţină la respect pe partenerii din PSD doar cu citate din rechizitoriul cu pricina pentru că acolo sunt mii de pagini cu declaraţii ale unor membri importanţi din filiala locală a social-democraţilor gorjeni. Declaraţiile pesediştilor scot în evidenţă un mecanism extrem de interesant despre felul în care sume aparent mici de bani de la instituţii de stat au fost puse una lângă alta pentru a face mari conturile din care Năstase şi-a finanţat campania din 2004.
„Doar” 80 de volume la rechizitoriu, adică metri cubi de declaraţii
Rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este format din 80 de volume care conţin mii de pagini fiecare. Acesta a fost întocmit de procurorii Mihaela Iorga Moraru şi Dănuţ Volintiru, cel din urmă fiind şeful Biroului Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un şef care în ultima vreme nu s-a mai prea făcut remarcat prin anchete deosebite, dar care recuperează acum terenul pierdut.
Logic, la cum se prezintă rechizitoriul, putem crede că Volintiru a fost chiar procurorul care l-a audiat pe Năstase în acest dosar, mai ales că, după cum ne-au spus unii dintre martorii din proces, şi aceştia au fost luaţi la întrebări tot de şeful DNA Gorj. Rechizitoriul întocmit de cei doi procurori conţine declaraţiile a circa 970 de martori, dintre aceştia aproape 200 fiind membri ai PSD Gorj, care au fost sau sunt primari, funcţionari publici la instituţii de stat sau reprezentanţi ai unor firme private sau cu capital de stat. Aşadar, volumul de muncă a fost unul extraordinar, iar procesul se anunţă a fi unul extrem de lung de acum încolo. Toţi cei amintiţi au fost audiaţi în dosarul respectiv pentru că în cursul anului 2004 s-au implicat în strângerea de fonduri de la instituţiile la care lucrau sau le conduceau pentru participarea la manifestarea intitulată „Trofeul Calităţii în Construcţii”.
Toată Inspecţia în Construcţii a fost audiată
Procentele mari pe care PSD Gorj le-a obţinut constant în judeţ au adus filiala în postura ca în 2004 să se implice profund în mecanismul de finanţare a campaniei electorale. Culmea este că în dosar nu se regăseşte ca martor fostul preşedinte Nicolae Mischie pentru că în perioada în care se adunau banii pentru Năstase acesta tocmai era schimbat din funcţie. Să fie o coincidenţă a faptului că atunci când a fost arestat pentru 5 zile, „Naşul” a spus că i se trage de la fostul lui şef de partid şi de la Victor Ponta. În rechizitoriul DNA nu am regăsit însă nici numele deputatului şi nici pe al actualului şef al PSD Gorj, Florin Cârciumaru sau pe al adjunctului său, Ion Călinoiu. Pe lista martorilor DNA în procesul intentat lui Adrian Năstase se regăsesc însă TOŢI angajaţii Inspectoratului de Stat pentru Calitatea în Construcţii Gorj, în număr de 25 de persoane. Ilie Merfu, Cornel Cimpoeru, Vasile Purcel, Ion Vâlceanu sunt doar patru dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai Inspecţiei în Construcţii care au răspuns „prezent” la apelul făcut de şefa lor de la Bucureşti, Irina Jianu, cea care a pus la punct show-ul electoral denumit „Trofeul Calităţii în Construcţii. În acest dosar au dat însă cu subsemnatul, adică declaraţii la DNA, nu doar şefii de la Gorj ai Inspecţiei, şi chiar şi secretarele lor, cele care au trimis pe fax documentele prin care diferite instituţii publice sau private au fost mobilizate pentru a da, indirect, bani la campania lui Năstase. Aţi mai auzit ceva demn de interes despre Inspecţia în Construcţii în ultimii ani, vreo amendă ceva sau aveţi impresia că totul se construieşte corect pe malul Jiului- Probabil că nu, dacă excludem unele „nemulţumiri” pe care le aveam prin 2005 liberalul Dan Ilie Morega, şi el implicat într-o altă anchetă, culmea, care viza tot „bani pentru partid”. În rest, Inspecţia în Construcţii a muncit cu sârg şi spor, deşi, cel puţin în media, nu se vede nimic din această direcţie.
Un vagon de martori – doar de la PSD Gorj
Inutil de menţionat că foştii şefi ai Inspecţiei în Construcţii erau în 2004 membri PSD Gorj şi, probabil, mai sunt şi acum. Aceleaşi calităţi, de social-democraţi luaţi la întrebări de procurorii anticorupţie le au şi foştii primari din Motru, Ţicleni, Târgu Cărbuneşti şi multe alte comune care se mai regăsesc prin rechizitoriu. Vorbim doar despre primari, nu şi despre subordonaţi ai acestora, implicaţi şi ei, de voie de nevoie, în campania lui Năstase. Cristian Toader Pasti, Constantin Mazilu şi Ion Iorga sunt foşti primari care şi-au pierdut mandatele între timp, dar ale căror amintiri sunt extrem de preţioase pentru procurorii care încearcă să dovedească faptele de corupţie ale fostului preşedinte al PSD. Fiecare dintre foştii primari amintiţi sau neamintiţi aici au dat declaraţii pe câte 5-6 pagini la DNA, discreţia pe marginea acestui subiect fiind până acum completă. Nimic nu a răsuflat înspre presă, semn că social-democraţii şi-au luat măsuri din timp pentru a „ermetiza” astfel de informaţii care, fără tăgadă, îi cam lasă în fundul gol în piaţa publică.
Primarii nu sunt singurii pesedişti din judeţ care vor trebui să meargă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a depune mărturie. Lor li se alătură foştii şefi de servicii din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Primăriei Târgu Jiu şi ai Consiliului Judeţean, instituţii conduse de membri ai PSD Gorj, care au participat şi ei la manifestarea de la Bucureşti, contra taxei de 15 milioane lei vechi plătite de instituţiile respective pentru fiecare reprezentant în parte. Ion Tudor recunoaşte în declaraţia sa că în luna mai 2004, atunci când mult iubita sa şefă Rovana Plumb i-a cerut pe fax să se înscrie cu OPC-ul la „Trofeul Calităţii” nu avea bani în bugetul instituţiei pentru aşa ceva. Rovana Plumb a suplimentat însă exact în luna mai bugetul OPC Gorj şi Oficiul a putut să achite şi el suma de 15 milioane de lei vechi. Primăria Târgu Jiu este şi ea reprezentată în dosar de directorul tehnic Marius Ionescu şi de şeful Direcţiei de Servicii Comunale, Alexandru Zaharia, în timp ce de la Consiliul Judeţean apar nume precum Marius Bănică, Nicolae Bădescu sau Gabriel Ungureanu.
Pădurarii „liberali” au spus DA la Trofeul calităţii în construcţii!!!
Sutele de pagini din rechizitoriul DNA mai scot la iveală un lucru pe care nici PDL nu îl visa pe vremea când „şeful pădurarilor”, adică fostul prefect Ştefan Popescu Bejat, nu îl visa atunci când conducea partidul. Sub conducerea PSD, toţi şefii de ocoale silvice din judeţ au plătit în numele instituţiilor respective câte 15 milioane de lei vechi pentru a participa la manifestarea „Trofeul Calităţii”. Cine se regăseşte pe lista celor care au cotizat indirect la campania lui Năstase- Păi, de exemplu, Ovidiu Cârstoc. Vă spune ceva numele acesta- Este actualul şef al Direcţiei Silvice Târgu Jiu, numit în funcţie de PNL şi care în 2004 era şef la Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti şi, probabil, membru sau simpatizant al PSD că altfel se ajungea greu sau deloc în asemenea posturi. Ion Iovu, de la Ocolul Silvic Târgu Jiu, spune că a virat pe 19 mai 2004 suma de 15 milioane de lei vechi către Mediaglobe Invest SRL pentru că aşa i s-a ordonat „de sus”. Ca el au procedat Gheorghe Lungu, de la Ocolul Silvic Peşteana, Liviu Mătrăgună, de la Ocolul Silvic Polovragi, Vasile Cioc, de la Ocolul Silvic Turceni, Ion Nicolescu de la Ocolul Silvic Polovragi, Mihai Dafinescu de la Novaci, Dumitru Cişmaru de la Hurezani şi Doru Epure de la Bumbeşti Jiu. Adică toţi şefii pădurarilor au cotizat doar pentru a nu avea probleme cu mai marii din PSD Gorj. Acum vă explicaţi şi de ce sunt o grămadă de ţărani nemulţumiţi, votanţi ai PSD, e drept, de felul în care li se retrocedează sau nu pădurile. Păi atâta timp cât au cotizat, indirect, la o acţiune a PSD, mai vine cineva de la partid să le bată obrazul că întârzie cu retrocedările- Evident că nu, iar asta poate explica şi de ce la Gorj retrocedările s-au făcut aşa de greu şi nu sunt încheiate nici la 20 de ani de la Revoluţie.
„Liberalul” Davidoiu – martor DNA contra lui Năstase
Era imposibil ca atâta timp cât ocoalele silvice, primarii sau Inspecţia în Construcţii s-au mobilizat şi au cotizat din greu la campania lui Năstase să rămână „pe lângă” Societatea Naţională a Lignitului şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. În fond, Năstase este cel care în aprilie 2004 a spart fosta Companie a Lignitului în SNLO şi complexuri şi, iată, primele lucruri făcute atunci de noile entităţi economice au constat în răsplătirea „tătucului” cu zeci de milioane de lei vechi proveniţi de la bugetul de stat, că doar nu au venit directorii cu banii de acasă. Fiecare dintre aceste unităţi economice au achitat şi ele câte 60 de milioane de le vechi, conform rechizitoriului, acestea trimiţându-şi câte patru reprezentanţi la „Trofeul Calităţii”. Cine credeţi că a reprezentat SNLO la „Trofeul Calităţii”- Nimeni altul decât Eugen Davidoiu, care, dacă nu e o coincidenţă de nume, este directorul general numit de PNL în fruntea SNLO. Cum a fost posibil aşa ceva- Chiar mai contează- La ce încrengătură este între PSD şi PNL prin Gorj tot ceea ce contează este acum că banii au ajuns la puşculiţa electorală a lui Năstase. Complexul Energetic Turceni a fost şi el reprezentat la „Trofeul Calităţii” de Marin Constantin, fostul director general, martor acum în dosarul DNA, la fel ca şi alţi foşti subordonaţi ai săi. De la Rovinari au dat declaraţii la DNA şi vor da şi în faţa judecătorilor care au dosarul pe rol persoane mai puţin cunoscute opiniei publice, precum Liliana Prună, Elena Munteanu, Ion Ilinca sau Ştefan Ţipluică.
Calitatea de martor în dosarul lui Adrian Năstase o au şi şefii de la Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia Târgu Jiu, precum şi patronii unor firme private din judeţ, care au achitat taxe şi de câte 300 de milioane de lei vechi, fără să mai participe, ca prezenţă, la manifestarea denumită „Trofeul Calităţii”. Vi se pare suficientă munca procurorilor anticorupţie- Începeţi să îi daţi dreptate lui Traian Băsescu ale cărui spuse „Adriane nici nu ştii cât de mic începi să fii”- O fi ştiut marinarul ceva atunci şi procurorii de abia acum au aflat şi probat- Vom afla vreodată câţi bani au plecat de la „bogatul” buget al judeţului Gorj pentru a ajunge fulare roşii, geci electorale sau alte materiale de propagandă electorală ştanţate cu numele lui Adrian Năstase-
Şi totuşi, rechizitoriul...
„Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publică. Însă, inculpata Jianu Irina Paula, cu sprijinul inculpatei Gasparovici Diana, încălcând prevederile legale, au dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale controlate de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL). ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit „Decontul de cheltuieli” astfel că nici o cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal. Societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi mai sus menţionate au încheiat contracte cu o altă societate, S.C. AROND S.R.L, controlată tot de inculpaţii POPOVICI BOGDAN şi POPOVICI MARINA IOANA S.C. având ca obiect în principal servicii de „concepţie” şi „organizare”. Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate.
Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii) desfăşurate prin intermediul societăţilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată din conturile firmei AROND SRL în cele ale SC Eurografica SRL. Din această sumă, inculpatul Vasile Mihail Cristian a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea inculpatului Adrian Năstase ). Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului „Trofeul calităţii în construcţii” şi pentru a ascunde infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false. Sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase. În acelaşi mod, inculpatul Adrian Năstase a obţinut foloase necuvenite şi de la S.C. VERTCON S.A Bacău (societate controlată de inculpata Irina Paula Jianu) în cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop”, se menţionează în documentul DNA.
La începutul lui decembrie 2007 Năstase a venit la Târgu Jiu să îşi lanseze o carte şi a fost primit cu mare drag de colegii lui de partid. Unii dădeau încă de pe atunci declaraţii la DNA... Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase. În dosar este inculpată şi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, ea fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, fals intelectual la Legea contabilităţii, comise sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată. Totodată, DNA a inculpat-o şi pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul ISC, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată. Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, este acuzat de complicitate abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, iar şoţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici pentru spălare de bani în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.