Modele de luptă împotriva Covid-19. Pe care îl alege România?

Noul coronavirus Covid-19 face ravagii în lume, nu doar din punct de vedere al sănătății publice, ci și economic. La ora redactării acestui text, în lume erau aproape 230 de mii de îmbolnăviri și peste 9.300 de decese. Bursele erau prăbușite, marile fabrici din multe țări închise, serviciile la pământ.

Modelul chinez a constat în intrarea în carantină a unor regiuni întregi. Săptămâni la rând, oamenii nu au avut voie să plece de acasă. Pe străzi erau doar forțele de ordine și cei care au dezinfectat zi și noapte străzile și clădirile, mijloacele de transport și așa mai departe. Rezultatul a fost că, în câteva săptămâni, numărul de cazuri noi a scăzut de la mii de zi la niciunul. Economia a fost repornită în proporție de două treimi.

Modelul din Coreea de Sud a fost transparență totală asupra cazurilor și testare masivă a populației. Fiecare nou caz era trecut într-o aplicație cu nume, prenume, locuri prin care a trecut persoana, astfel ca fiecare cetățean să își dea seama dacă a reacționat cu el. Au fost urmărite imagini de pe camerele de supraveghere, pentru a se vedea pe unde au fost cei diagnosticați și cu cine au intrat în contact. La fel, au fost urmărite telefoanele pentru a fi stabilit traseul fiecăruia. O încălcare gravă a unor libertăți și drepturi, justificarea autorităților fiind că este mai important dreptul la viață. În Coreea de Sud au fost circa 300 de mii de testări și încă mai sunt 150 de noi cazuri în fiecare zi și câteva decese. Situația este cât de cât sub control.

Modelul italian este de evitat. Problema acolo este că nimeni nu a luat în serios pericolul, decât atunci când erau deja foarte mulți oameni infectați, greu de spus dacă mii, zeci de mii sau sute de mii. Abia când spitalele nu au mai făcut față, și italienii chiar au spitale, oamenii s-au panicat. Li s-a cerut să stea acasă, străzile sunt mai goale, dacă încă mulți italieni merg la serviciu, mai ales cei care lucrează în agricultură. Companiile de telefonie mobilă au studiat mișcarea telefoanelor și au constatat că traficul este la 40% din cât era. Sunt oameni care își fac drum de patru-cinci ori pe zi până la magazin sau farmacie. În Italia vorbim de aproape 500 de decese pe zi și peste patru mii de cazuri noi în 24 de ore. Drept este că cei care mor au în general și alte boli, cei mai mulți dintre ei au peste 80 de ani, dar asta nu șterge cu nimic din neputința unui sistem medical considerat performant de a face față noii provocări. Doar imaginea a zeci de sicrie care pleacă zilnic din unele spitale ne arată cât de dramatică este situația.

Modelul olandez, așa cum a fost el anunțat de autorități, este acela că virusul va fi lăsat să își facă de cap, până când populația se imunizează. Specialiștii cred că, atunci când 60-70% din populație va face boala, lumea se va imuniza și Covid-19 va rămâne o tristă amintire. Care vor fi costurile umane ale unui astfel de model nu știm. Deodamdată Olanda se apropie de pragul de o sută de decese de la apariția bolii.

Modelul românesc este să tragem de timp. Dacă boala intra în Europa prin România și nu prin Italia, probabil că acum țara se confrunta cu o tragedie. A fost să fie Italia prima țară lovită, iar celelalte țări europene au avut de unde învăța. Au fost limitate intrările în țară, au fost închise barurile, multe firme și-au trimis oamenii să lucreze acasă sau în șomaj tehnic. Bătrânii noștri sunt sedentari, stau mult în casă, spre deosebire de cei italieni care sunt plimbăreți, așa că românii sunt mai protejați. Spitalele noastre nu au nici pe departe dotările celor din occident, așa că acest tras de timp ne poate fi de folos. Nu știu cât vom rezista din punct de vedere economic, pentru că sunt puține firme din România are au rezerve pentru mai mult de câteva săptămâni. Guvernul a oferit un ajutor important, plata acelui șomaj tehnic, dar nu cred că o va putea face mai mult de câteva săptămâni. Și este posibil ca epidemia să țină doi-trei ani.

Sperăm cu toții ca în sezonul cald virusul să dispară sau măcar să ia o pauză. Dacă va fi așa, atunci trasul de timp este o soluție. Dacă nu, Dumnezeu cu mila!

Vizualizări: 2,063

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: