Stați în case. Nu răspândiți boala!
Măsurile dure luate de autoritățile din România, care bagă în carantină toți românii care vin din zona roșie și în izolare la domiciliu pe cei care vin din zona galbenă, și-au dovedit utilitatea din prima zi. Doar miercuri seara au fost diagnosticați pozitiv șase oameni dintre cei intrați recent în țară. Și pe măsură ce vor fi gata alte teste, numărul va fi mai mare.
Vă dați seama ce ar fi însemnat ca acești șase oameni să fi fost lăsați să ajungă la familiile lor? În câteva zile ar fi contaminat zeci sau sute de persoane.
Carantina și izolarea la domiciliu, plus testarea din timp a persoanelor care au intrat în contact cu persoane diagnosticate, sunt măsurile care au făcut ca și alte țări să țină boala sub control. Este ceea ce Italia nu a făcut, iar acum este complet depășită de situație.
În Italia au fost raportate până miercuri 12.462 de cazuri și 827 de decese. Asta înseamnă o rată a deceselor de 6,6%, pe care nu o are nicio altă boală. În Coreea de Sud, rata deceselor a fost de sub 1%, iar în Spania de 2,4%. În Germania avem doar trei decese la două mii de cazuri. În China, mortalitatea a fost mai mare în primele zile și a scăzut pe măsură ce autoritățile au impus măsuri.
Ce ne spun aceste cifre? În primul rând că în Italia sunt mult mai multe cazuri nediagnosticate. Ei nu mai apucă de zile bune să facă anchete epidemiologice și sunt diagnosticați doar cei care au simptome. Statisticile nu mai includ asimptomaticii, care au fost lăsați să umble nestingheriți pe străzi, abia miercuri premierul Italiei anunțând că se închide tot, în afară de magazine și farmacii, iar la serviciu mai merg medicii, forțele de ordine și cei care asigură utilitățile.
România face ce trebuie pentru a nu ajunge în situația Italiei, dar mai depinde și de fiecare dintre noi. Să nu mai facem scandal de câte ori aflăm că este un centru de carantină la noi în sat sau în cartier. Oamenii ăia trebuie duși undeva, important este să fie niște măsuri de siguranță luate. Cei izolați la domiciliu să înțeleagă faptul că nu este o moft. Poliția, Jandarmeria, Poliția locală mai asigură paza unora dintre ei, alții sunt verificați din sondaj. Este importat ca vecinii să anunțe autoritățile care îi văd pe respectivii că zburdă pe străzi.
Coreea de Sud este considerat un model de acțiune, pentru că a testat un număr record de oameni, practic toți contacții celor bolnavi și contacții contacților. Diagnosticarea rapidă previne răspândirea bolii, dar probabil că și tratamentul a fost mai eficient. Asta este ceea ce încearcă și România, atât cât o țin puterile.
Speranța tuturor este că, atunci când vine sezonul cald, boala dispare. Să avem atunci câteva luni de respiro și să ne pregătim pentru ce va urma. Poate va fi descoperit un vaccin, poate va fi făcută o schemă de tratament. Sau poate va mai dura povestea asta câțiva ani și va deveni un mod de viață.
Până atunci, să facem măcar lucrurile astea simple, să lucrăm de acasă dacă se poate, să socializăm mai puțin, să ne spălăm pe mâini imediat ce ajungem acasă sau de câte ori avem contact cu alte persoane, să bem apă puțin și des, pentru că virusul este distrus de stomac, dar face ravagii dacă ajunge în plămâni.
Gorjul a avut neșansa să fie primul județ în care a fost un caz de coronavirus. Sau poate șansa de a lua măsuri rapide, de a informa populația, de a o alerta, astfel că am fost mai pregătiți ca alții. Apelul nostru către românii care vin din străinătate este: stați în casă 14 zile!