Mocioi, demisă după ce a schimbat majoritatea în CJ Gorj

Şedinţă istorică vineri, 13 iunie 2014, la Consiliul Judeţean Gorj. Cei 18 consilieri al PNL, PDL şi PP-DD au participat la o şedinţă extraordinară pe care tot ei au convocat-o şi au schimbat majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj. Vicepreşedintele PSD Ciprian Florescu a fost înlocuit cu un consilier PP-DD, Marian Pungan. Cei 14 consilieri de la PSD şi preşedintele Ion Călinoiu au lipsit de la şedinţa pe care o consideră ilegală, punct de vedere susţinut şi de secretarul juridic al judeţului, care a refuzat să contrasemneze hotărârile adoptate. Un conflict care va fi tranşat în justiţie, spune Dan Vâlceanu, preşedintele PDL Gorj. La câteva ore după şedinţă, bocancul PSD a apăsat puternic pe grumazul PP-DD şi a impus nici mai mult, nici mai puţin decât dizolvarea BPJ şi înlocuirea preşedintelui Niculina Mocioi cu mâna dreaptă a lui Dan Diaconescu, Diana Voiculescu. Aceştia din urmă vor să impună la Gorj o alianţă PSD-PPDD şi rămâne de văzut câte excluderi vor fi nevoiţi să facă pentru a se ajunge aici.

Niculina Mocioi a fost anunţată prin e-mail că nu mai este preşedinte la PP-DD Gorj şi că întregul Birou Permanent Judeţean a fost dizolvat. Anunţul a venit la câteva ore după ce PP-DD a obţinut în Gorj un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, cu sprijinul PNL şi PDL. Surse politice susţin că originalul deciziei a fost adus în Gorj de însuşi Ion Călinoiu, preşedintele social-democrat al CJ Gorj.

„Schimbarea majorităţii într-un consiliu judeţean este un act democratic, pe care Ion Călinoiu şi colegii săi din PSD nu îl pot înţelege. Îmi doresc ca majoritatea constituită vineri, care este în favoarea judeţului Gorj, dar şi a PP-DD, să reziste. Dacă nu, rămân cu satisfacţia că gorjenii au înţeles că o schimbare se poate produce şi în Gorj, poate nu acum, dar în mod sigur în 2016”, a spus Niculina Mocioi.

Ciprian Florescu, revocat cu unanimitate de voturi

Şedinţa de vineri, la care au participat 18 din cei 33 de consilieri, a fost prezidată de vicepreşedintele liberal al CJ Gorj, Mădălina Ciolocoi. Primul proiect aflat pe ordinea de zi a vizat revocarea din funcţie a lui Ciprian Florescu, proiectul trecând cu unanimitate de voturi. „Toţi cei 18 consilieri prezenţi au votat pentru revocarea din funcţie a lui Ciprian Florescu. Dumnealui îşi păstrează calitatea de consilier judeţean”, a precizat Mădălina Ciolocoi.

Opozanţii lui Călinou au venit pregătiţi cu urnă şi cabină de vot pentru a desemna un nou vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Propunerea pentru această funcţie a venit din partea grupului PP-DD, nominalizarea fiind Marian Pungan, care de altfel a fost votat de toţi consilierii prezenţi.

Noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost felicitat de către colegi, toţi savurând victoria împotriva PSD. „În felicit pe domnul Pungan şi vă felicit pe dumneavoastră pe toţi pentru că v-aţi ţinut de cuvânt şi aţi dat dovadă de seriozitate. Este ceva istoric. Niciodată în istoria Consiliului Judeţean Gorj nu s-a mai întâmplat aşa ceva”, a declarat Gheorghe Neaţă, consilier PP-DD. La rândul său, Dan Vâlceanu a spus că acesta este doar începutul unui drum greu. „Este într-adevăr un moment istoric. Cuvântul şi onoarea consilierilor au venit ca o recunoştinţă a votului şi încrederii cetăţenilor. Trebuie să ne batem zi de zi pentru respectarea legii în judeţ”, a declarat Dan Vâlceanu. Şi liberalii au promis că nu se vor întoarce din drum. „Este o dovadă în plus că noi, cei 18 consilieri, putem asigura o altă viaţă Consiliului Judeţean, Odată pornind la drum, nu cred că vreunul dintre noi se va întoarce”, a precizat Gheorghe Orzan, vicepreşedinte PNL.

Cheia rămâne la PP-DD

Schimbarea majorităţii în Consiliul Judeţean Gorj nu ar fi fost posibilă fără aleşii locali ai PP-DD. Rămâne de văzut dacă noul preşedinte al filialei, Diana Voiculescu, va reuşit să le impună renunţarea la această majoritate care le-a adus în premieră funcţia de vicepreşedinte la CJ Gorj. Informaţiile din mediul politic arată că aleşii locali se aşteptau încă de acum două săptămâni la o astfel de evoluţie a evenimentelor şi sunt pregătiţi tactic pentru a-şi păstra majoritatea.

Pesediştii se declară amuzaţi de şedinţa celor 18 consilieri, pe care nu o recunosc. „Sunt extrem de amuzat. (…) După părerea mea şi a juriştilor, şedinţa opoziţiei a fost o întâlnire politică fără efecte în ceea ce priveşte structura Consiliului Judeţean”, a declarat Ciprian Florescu la câteva minute după ce a fost schimbat din funcţia de vicepreşedinte. ,,Am avut probleme importante la București și îmi pare rău că n-am putut fi martor la circul orchestrat de Dan Vâlceanu și Dian Popescu. Aceștia s-au făcut de râs încercând, prin abuz de putere, să destructureze Consiliul Județean pentru propriile interese”, a declarat Ion Călinoiu pentru TV Sud.

OPINIA SECRETARULUI

Secretarul judeţului Cristina Rădulea Zamfirescu spune că nu va contrasemna hotărârile întrucât şedinţa a fost ilegală: „Punctul meu de vedere este că şedinţa nu a fost convocată. Astfel, proiectele de hotărâre adoptate într-o şedinţă neconvocată sunt inexistente, nu se bucură de prezumţia de legalitate. Noi nu suntem obligaţi să demonstrăm că nu este legală pentru că din start nu se bucură de această prezumţie şi nu se aplică”.

COMISII

În şedinţa de vineri, opoziţia a schimbat componenţa comisiilor de specialitate şi a ATOP. Pentru comisiile de specialitate s-au aprobat doar membrii din partea opoziţiei, rămânând ca social-democraţii să facă nominalizări pentru locurile distribuite în şedinţele următoare. În ceea ce priveşte componenţa ATOP, aceasta s-a modificat în sensul că au fost înlocuiţi cinci social-democraţi. Este vorba despre: Alecu Drăgoi, Elvira Şarapatin, Gheorghe Milosteanu, Maria Dumitraşcu şi Valentin Popa. În locul acestora au intrat: Victor Banţa, Gheorghe Novac, Gheorghe Neaţă, Petre Nanu şi Gheorghe Mitescu.

REPREZENTARE

Dan Vâlceanu a cerut Mădălinei Ciolocoi să consemneze în procesul verbal faptul că la şedinţa de Consiliu Judeţean, Instituţia Prefectului a fost reprezentată de Corina Belteu, purtătorul de cuvânt. Asta pentru că Belteu a fost în sală pe timpul şedinţei. Corina Belteu a refuzat invitaţia de a sta la masa consilierilor pe motivul că nu face altceva decât să supravegheze ca lucrurile să se desfăşoare în bune condiţii în Sala Maură.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: